Aquest dimarts, coincidint amb el final de la lluna nova, la comunitat musulmana ha començat el ramadà, nom del novè mes del seu calendari i el que, com cada any, indica l’inici del període de dejuni col·lectiu. Enguany s’allargarà fins al 12 de maig, coincidint amb el tancament del cicle lunar.

Aquesta celebració, caracteritzada per l’autodisciplina i l’autosacrifici, és molt important per als musulmans. I, a diferència de l’any passat, tot i tenir les restriccions marcades per la pandèmia ben presents, es podrà celebrar de forma pública.

Canvi de rutines

Durant els 30 dies que durarà el ramadà, els musulmans no poden menjar, beure, fumar o tenir relacions sexuals des que surt el sol fins que es pon. Un cop s’amaga és quan poden menjar, els anomenats iftars (àpats que acostumen a compartir amb la família).

A més a més, durant el dia han de resar cinc cops, coincidint amb la sortida del sol, al migdia, a la tarda, amb la posta de sol i a la nit. Però aquest any, tot i que les restriccions són més flexibles i podran accedir a les mesquites i centres de culte respectant el 30 % de l’aforament, el toc de queda entre les 10 de la nit i les sis del matí, afectarà les oracions nocturnes. Tot i que diverses federacions de comunitats islàmiques van demanar al govern que se’ls permetés allargar l’hora de tornada a casa fins les 11 de la nit, el Procicat no ho ha autoritzat. No obstant això, entenen la gravetat de la situació sanitària i asseguren que el que preval és la salut.