vacunes

(ACN) La vacunació entre els majors de 60 anys es traduirà en una baixada general de les defuncions per la covid-19, segons calcula el BIOCOMSC. L’investigador de la UPC Daniel López Codina assegura que la previsió és que les morts siguin un 80 % menys en tres setmanes, quan hauran fet efecte les vacunes distribuïdes fins al 2 de maig, en comparació amb un context en què no s’hagués vacunat. Avancem “en la bona direcció”, però alerta que les incidències són molt altes i que, tot i la vacunació, es podrien descontrolar si les mesures es relaxen massa.

Reducció d’un 42 % d’ingressos a l’UCI

L’impacte del coronavirus ha baixat molt a les residències des de mitjans de gener i estan disminuint les morts i casos greus en les persones de més de 80 anys. Ara, els efectes de la vacuna es comencen a notar en les persones d’entre 60 i 80 anys, que són les que s’estan immunitzant des de fa unes setmanes.

Els investigadors del BIOCOMSC (Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos) observen que la incidència del coronavirus baixa de manera més ràpida en els grups que s’estan protegint. A banda de la reducció d’un 80 % les morts d’aquí a tres setmanes, també disminuiran un 42% els ingressos a l’UCI, en comparació amb un context sense vaccí.

La mortalitat, els casos greus i els lleus en les persones de més de 80 anys han disminuït molt. Això mostra que les vacunes són efectives i funcionen bé. Per sota, ho estem començant a veure. ​Encara no veiem el resultat de la vacuna que es posa avui.
Daniel López Codina, investigador del BIOCOMSC

Les persones d’entre 50 a 59 anys, a partir del 10 de maig

Codina assegura que “tot això és el resultat d’estar protegint la gent de més de 60 anys”. El pronòstic és que quan comencin a vacunar els més grans de 50 anys i avancin en els de més de 60, “els efectes seran cada cop més grans i cada setmana veurem una millora”, preveu aquest biofísic.

Salut ha anunciat que la vacunació de les persones d’entre 50 a 59 anys començarà de forma massiva la setmana que ve.

El grup de 10 a 19 anys és el que té la incidència més alta

Segons l’anàlisi de les dades de Salut, l’analista Toni Sanclement apunta que les incidències són més baixes a partir de 60 anys que en la resta de grups d’edat.

En canvi, en la resta de grups d’edat, les incidències es mantenen en valors similars o pugen en les darreres setmanes. La incidència més elevada està en el grup de 10 a 19 anys, de 471 casos confirmats en els últims 14 dies per 100.000 habitants el 30 d’abril. L’investigador de la UPC ho relaciona amb la variant britànica, més contagiosa: “Quan entra en un context, més fàcilment contagia a tothom; les cases i els entorns de joves i infants”.

Missatge d’esperança, però també de prudència

López Codina adverteix que les incidències són ara molt altes i que si les mesures de control de la pandèmia i d’autoprotecció es relaxen de forma brusca, pot tornar a haver-hi un creixement de casos. “Anem en la bona direcció, però encara no s’ha acabat”, recalca.

López Codina alerta que incidències elevades entre els més joves comporten igualment casos greus i tensionen els centres d’atenció primària, les escoles amb grups confinats o les empreses amb baixes laborals.

Hem d’aconseguir que la mortalitat i els ingressos als hospitals baixin, però també hem de treure pressió a la societat. I ho tenim a l’abast en els propers mesos, però hem de ser pacients.
Daniel López Codina, investigador del BIOCOMSC