embarassada

L’atenció primària de Barcelona Ciutat (APBCN) de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha fet seguiment el darrer any d’unes 500 dones embarassades o que acaben de ser mares, i que són positives de covid-19 o són contactes estrets de persones que han donat positiu i han de fer aïllament. L’objectiu és detectar possibles complicacions en l’estat de salut de dones que són asimptomàtiques o tenen símptomes lleus de la covid-19. L’ICS vol resoldre els dubtes relacionats amb el coronavirus i la maternitat, el nadó o la lactància materna.

Ginecòlegs, llevadors i auxiliars d’infermeria tracten les pacients

La consulta de seguiment es va posar en marxa l’abril del 2020 i la condueixen professionals de ginecologia i obstetrícia, llevadors i tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI). Des que es va implantar ha atès mig miler de dones des del moment de la sospita de símptomes de coronavirus, la prova positiva o la declaració de contacte estret fins a rebre l’alta en finalitzar l’aïllament.

PCR, test d’antígens i radiografies

Aquest programa serveix per valorar possibles complicacions per patologies prèvies o altres condicionants de la salut. Es programen proves diagnòstiques com són radiografies de tòrax, PCR o tests ràpids d’antígens. Si cal, s’administren tractaments com l’heparina, indicada per a dones gestants positives de coronavirus SARS-CoV-2.