Prova de la covid al laboratori

Salut ha detectat els dos primers casos de la variant índia del coronavirus a Catalunya. Un dels afectats va viatjar a l’Índia mentre que l’altre no té cap antecedent epidemiològic. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ho ha explicat aquest dilluns a la tarda durant la roda de premsa sobre el procés de vacunació, en què s’ha anunciat que el 10 de maig començarà la vacunació massiva dels majors de 50 anys.

Argimon assegura que és “normal” que s’hagin detectat aquests dos casos d’aquesta variant, que està provocant estralls a l’Índia. “Quan veus que n’hi ha en tots els països del nostre entorn, és normal que en tinguem”, ha afirmat. De fet, ja s’han detectat casos d’aquesta variant en altres punts de l’estat espanyol. A Extremadura se’n va confirmar un cas el 3 de maig.

La comunitat índia de Barcelona segueix amb preocupació l’evolució de la pandèmia al seu país, i ha començat una campanya per recaptar fons i material sanitari per poder-lo enviar.

L’OMS adverteix que pot ser més contagiosa i resistent

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir fa uns dies que la variant índia pot ser més contagiosa i resistent a alguns tractaments i vacunes. Tot i això, considera que encara no ha assolit el nivell de “preocupant” com les del Regne Unit, Sud-àfrica o el Brasil i ara per ara es limita a “variant d’interès”. Aquesta variant es va detectar per primer cop a finals del 2020 i se segueix investigant.

La variant britànica, la predominant

Actualment, la variant britànica és la predominant a Catalunya. El primer cas a Catalunya es va detectar la nit del 6 de gener.  És molt més contagiosa però s’ha demostrat que les vacunes actuals són efectives. El primer cas a Anglaterra d’aquesta variant es va es va detectar pocs dies abans de Nadal. Una altra de les variants presents a Catalunya és la brasilera, tot i que amb una incidència menor. Els primers dos casos d’aquesta variant es van detectar el febrer.