Els cementiris de Barcelona han registrat durant aquest matí de la jornada de Tots Sants un descens important en el nombre de visitants. Hi han passat 27.000 persones, és a dir, un 68% menys. Aquest any, marcat per la pandèmia, no s’han produït ni cues als accessos ni aglomeracions a l’interior com en ocasions anteriors. Des de Cementiris de Barcelona ho atribueixen a les restriccions de mobilitat i a la crida perquè la ciutadania anticipés la visita al difunts. De fet, en les setmanes prèvies a Tots Sants s’han incrementat les visites als cementiris en més d’un 15 %. El director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat, confirma que “l’anticipació està tenint el seu efecte perquè el que es volia evitar són les aglomeracions”.

Al cementiri de Montjuïc els visitants també han notat aquest descens de l’afluència de gent. Tejerina de la Cruz comenta que “està buit en comparació amb altres anys, sembla un dia normal”, mentre que Javier González afirma que “esperava veure molta més gent”. Altres visitants també s’han vist afectats pels confinaments perimetrals i no han pogut retre homenatge als seus difunts acompanyats de la família, tot i que sí que es permet sortir del municipi per visitar un cementiri de la mateixa comarca. I, de fet, alguns visitants que no tenien clara la normativa també han anat al cementiri de Collserola, situat al Vallès Occidental.

Cementiri Montjuïc Tots Sants

Reforç de personal i tots els accessos oberts

Per garantir les mesures de seguretat sanitàries, els cementiris han tingut un reforç de personal i s’han obert el màxim d’accessos. En els cementiris mitjans s’han incorporat a agents cívics per assegurar el compliment de les normes com portar mascareta, així com per evitar aglomeracions.

Campanya de prevenció de Protecció Civil

Des del Departament d’Interior i Protecció Civil han fet una campanya per garantir una festivitat de Tots Sants segura. Entre les indicacions als visitants dels cementiris, es recomana utilitzar gel hidroalcohòlic abans i després de les ofrenes, limitar-hi el temps d’estada i la prohibició de menjar i beure dins els recintes.