Tots Sants és una de les dates assenyalades en què es venen més flors. Enguany, tot i que el Gremi de Floristes només ha rebut un 50 % de comandes respecte al mateix període de l’any anterior, l’excepció al confinament municipal de poder visitar els cementiris ha permès als floristes, en certa manera, salvar la diada. “L’únic que esperàvem de Tots Sants és que se celebrés, ens serveix per anar aguantant”, ha dit el president del Gremi, Joan Guillen. També ha alertat que han anat acumulant pèrdues des de Sant Jordi fins ara i creu que no es recuperaran aquest any “i possiblement l’any que ve tampoc”.

El client particular, l’única esperança

Els floristes diuen que sempre han tingut una doble línia de treball que, degut a la pandèmia pel coronavirus, ara s’ha vist limitada. Han perdut tots els encàrrecs que anaven destinats a fires, congressos, esdeveniments i noces. Només els queda el client particular i per això fan una crida de cara al Nadal: “Demanem a la gent que acudeixi a les floristeries perquè si no difícilment sobreviurem”.

Cada vegada venen menys flors per Tots Sants

La Gemma Castelar, florista de Flors Margarita al Poblenou, afirma que tot i tenir la botiga situada a prop d’un cementiri, no l’ajuda a incrementar les vendes durant aquestes dates. De fet, diu que “cada vegada ven menys per Tots Sants”. Tot i això, explica que després del confinament ha notat un augment en el consum de plantes: “El fet que la gent no pugui sortir fa que comprin més flors per posar a casa”.

Un altre florista amb qui hem parlat, en David Garcia de la floristeria del barri de la Plata, també ha notat la caiguda en la venda de flors per Tots Sants tot i estar situat molt a prop d’un cementiri. I a més, afegeix que “encara arrossega tot el que s’ha perdut durant el confinament”. Gràcies a la gent del barri, això sí, diu que va tirant.