Les darreres restriccions per esquivar contagis de coronavirus es noten, malauradament, als punts de repartiment d’aliments i productes de primera necessitat. Al Menjador Solidari Gregal, al Besòs i el Maresme, afirmen que ara, en la segona onada de la pandèmia, la necessitat d’ajuda va en augment. En l’última setmana han notat un increment de famílies que fan cua per aconseguir menjar.

Cada 15 dies, l’entitat ofereix una cistella a famílies del barri i voltants. Han estat a primera línia des del març: a l’estiu, expliquen, el nombre d’usuaris va disminuir, però ara la corba va creixent. Segons Montse Rodríguez, una de les impulsores del projecte, hi torna gent que ja no venia des de la primera onada. “Tornen perquè han deixat d’ingressar de nou. Molts són cambrers, treballen en la cuina d’un hotel, en un restaurant… i tot està tancat”, relata.

Noves cues menjador solidari Gregal
Voluntaris del Menjador Solidari Gregal organitzen els aliments per repartir

I, a tot plegat, cal sumar-hi, narra, els qui no han deixat mai d’acudir-hi, perquè encara no han cobrat l’ERTO. Actualment, al Menjador Solidari Gregal atenen 65 famílies amb menors i temen que la llista vagi a més. D’altra banda, cada dia ofereixen àpats cuinats a unes 250 persones sense recursos. Confessen que, des que va engegar el projecte el 2013, el barri mai no ho havia necessitat tant.

“La pandèmia ens ha enfonsat”

Entre les persones que fan cua per omplir el carretó hi ha l’Elisabet Sánchez. Està esperant un fill, en té dos més i ni ella ni la seva parella tenen feina. Quan va esclatar tot van aconseguir treballar en un hotel salut però, un cop desmuntats durant el desconfinament, van quedar-se sense res. “La pandèmia ens ha enfonsat. Abans anava trobant feina de neteja o alguna altra cosa, però ara no hi ha res”, critica.

Noves cues al menjador solidari Gregal
Elisabet Sánchez fa cua per omplir el carretó a la porta de l’espai