Un gran percentatge dels pacients que han estat ingressats per coronavirus pateixen efectes secundaris, sobretot vasculars i respiratoris. Per tractar les seqüeles pròpies de la covid-19, alguns centres sanitaris com l’Hospital del Mar han creat unitats de seguiment postcovid. Aquests espais han nascut amb l’objectiu de poder donar resposta a tots aquells pacients que tenen símptomes persistents de la malaltia. “Aquests símptomes són molt variats: ofec, cansament, angoixa. L’objectiu és que al pacient no li quedi cap conseqüència, que no quedi limitat en cap aspecte de la seva vida quotidiana” ha explicat el doctor Joaquim Gea, cap del servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar i catedràtic de medicina per la UPF.

El doctor Joaquim Gea creu fermament en la necessitat d’aquestes unitats per evitar que seqüeles menors puguin esdevenir en problemes més greus “com més unitats postcovid hi hagi, millor. Més pacients podrem tractar”, ha explicat.

La unitat postcovid de l’Hospital del Mar vol atendre més de 2.600 persones

La unitat postcovid de l’Hospital del Mar ofereix un seguiment a tots els pacients que hagin estat diagnosticats de coronavirus al centre, ara per ara, en són més de 2.600. El primer contacte, en què es fa un petit qüestionari al pacient després de rebre l’alta, és telefònic. “Després d’aquesta primera trucada valorem si cal que el pacient sigui visitat per algun especialista de la nostra unitat postcovid amb l’objectiu de tractar-ne les seqüeles”, ha explicat la doctora Judit Villar, coordinadora de la unitat de l’Hospital del Mar.

unitat post-covid hospital del mar

A hores d’ara, encara hi ha molt camí per recórrer per conèixer els orígens, els tractaments i les conseqüències de la covid-19. “Tot just estem descobrint quins són els tractaments més adequats i efectius per a la fase aguda. Però també hem de treballar per esbrinar què podem oferir als malalts quan la malaltia es fa crònica”, ha explicat Diana Badenes, coordinadora unitat postcovid de l’Hospital del Mar. Asseguren que el seguiment que s’ofereix als pacients en aquesta unitat els ajudarà també a detectar quins són els símptomes predominants, quines seqüeles són les més habituals i com els poden ajudar a millorar-les.

unitat post-covid hospital del mar

Una de les seqüeles més comunes són les dificultats respiratòries. Alguns dels pacients, com l’Isidre Correa, presenten esgotament persistent. L’Isidre va estar ingressat 99 dies a l’Hospital del Mar amb diagnòstic de covid-19, 55 dels quals els va passar a la unitat de cures intensives. Ara, i gairebé mig any després, encara en té seqüeles. Està fent el seguiment a la unitat postcovid del centre. “Vaig entrar a l’UCI el 9 d’abril i a partir d’aleshores fins que en vaig sortir no vaig ser conscient de res, estava sedat. Ara em trobo bé, estic bé anímicament, però em canso i tinc dolor al braç estic fent rehabilitació”, ha explicat. La unitat postcovid li ofereix un seguiment personalitzat que l’ajuda a millorar en els efectes persistents de la malaltia.