Els cementiris de Barcelona registren, aquests dies, un augment de visitants amb motiu de la festivitat de Tots Sants. Per això, en plena pandèmia de coronavirus, no només se n’han ampliat els horaris i serveis, com ja és habitual en aquestes dates, sinó que s’han ajustat els protocols per evitar contagis, segons informa Cementiris de Barcelona.

Els nou recintes funeraris de la ciutat amplien horaris durant dos caps de setmana, el passat 24 i 25 d’octubre, i el del 30 d’octubre i l’1 de novembre. Els cementiris de Montjuïc, el Poblenou, Sant Andreu, Horta, Sant Gervasi, Sarrià, les Corts, Sants i Collserola obren de 8 a 18 h, i també es reforça l’horari d’oficines, de 8 a 14.30 h, excepte el dia 1, en què romandran obertes fins a les 18 h.

TMB reforça el servei de busos

La pandèmia també ha fet que el transport públic per arribar als cementiris es reforci més del que és habitual, especialment per arribar als recintes més allunyats de la ciutat. Per anar al cementiri de Montjuïc, es reforça la Línia 21 (Paral·lel-el Prat) els dies 25 i 31 d’octubre, com també l’1 de novembre. La Línia 107, que fa el recorregut per l’interior del cementiri, amplia serveis des del 24 d’octubre fins a l’1 de novembre. A més, el dia de Tots Sants es posarà un bus llançadora especial des de la plaça d’Espanya que funcionarà de 9 a 15 h.

Pel que fa al cementiri de Collserola, TMB ha habilitat dos serveis especials d’autobús que circularan fins a l’1 de novembre. El primer sortirà de la plaça de Santes Creus d’Horta i, el segon, de l’avinguda Meridiana amb el passeig de Fabra i Puig. Els feiners funcionen de 9 a 13 h i, els dissabtes i diumenges, de 9 a 15 h.

Mesures sanitàries

Per evitar contagis de covid-19, hi haurà controls d’accés a tots els espais i es regularan les entrades i sortides per evitar aglomeracions. Es recomana a la ciutadania anar-hi de manera esglaonada, també en els dies previs a la festivitat de Tots Sants, i minimitzar el temps d’estada a les instal·lacions. Els visitants hauran de complir en tot moment les mesures preventives establertes:

  • Ús de mascareta, respecte de la distància entre usuaris i rentat de mans
  • No es pot beure ni menjar
  • Per utilitzar les escales d’accés als nínxols, cal rentar-se les mans abans i després de fer-les servir
  • Mantenir la distància en cas de seure als bancs de l’interior dels recintes

La situació sanitària, a més, ha obligat a cancel·lar les activitats que, tradicionalment, s’organitzaven als cementiris, com concerts, misses o tallers.

Venda de flors

Hi ha quatre cementiris de la ciutat que també disposaran de punts de venda de flors naturals i seques, a més d’ornaments per a les sepultures.

  • Poblenou i Sant Andreu: del 24 d’octubre al 2 de novembre, de 8 a 18 h
  • Montjuïc: 24, 25 i 31 d’octubre i 1 de novembre, de 8 a 18 h
  • Les Corts: 27 i 28 d’octubre, de 8 a 15 h, i del 29 d’octubre a l’1 de novembre, de 8 a 18 h