El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i el secretari tècnic del Ministeri de l’Interior han explicat el dispositiu previst per a la jornada electoral d’aquest dijous. Un fet que ve motivat per l’aplicació de l’article 155. Tots dos han detallat que el dispositiu de seguretat estarà coordinat pels Mossos d’Esquadra i hi participaran agents de tots els cossos policials: Policia Nacional, Guàrdia Civil, policies locals i també vigilants de seguretat privats.

En total seran més de 17.000 agents (més de 12.000 mossos d’esquadra), una xifra superior a la de les eleccions anteriors. El secretari tècnic del Ministeri de l’Interior ha explicat que s’ha considerat necessari incrementar la presència estàtica en alguns dels col·legis electorals. En alguns punts seran les policies locals les que s’encarreguin de forma exclusiva de la vigilància. Hi haurà 2.680 locals electorals a tot Catalunya i un total de 8.247 meses (5.585 a Barcelona, 825 a Girona, 534 a Lleida i 1.003 a Tarragona).

Millo ha volgut destacar que la jornada electoral es desenvoluparà amb tranquil·litat i ha remarcat que “l’únic recompte vàlid i legal serà el que faci la Generalitat”. Ho ha dit en referència a les iniciatives d’algunes entitats que aquests dies circulen per la xarxa, sobre possibles recomptes paral·lels. A més, Millo ha destacat que, com a novetat, l’endemà de les eleccions es publicaran els resultats de cadascuna de les meses electorals (fins ara només es detallava el resultat de cada col·legi). Sobre la decisió de la Junta Electoral Central de prohibir els llaços grocs, els responsables del Govern han remarcat que la resolució afecta els membres de les meses i no els ciutadans que vagin a votar.

En aquestes eleccions estan cridats a votar un total de 5.554.394 catalans, un 0,79 % més que en les eleccions del 27 de setembre del 2015. El nombre de votants a l’estranger és de gairebé 40.000 persones, un 85,5 % més que en els comicis anteriors. Pel que fa al vot per correu, la xifra s’ha reduït: 78.876 persones (un 26,5 % menys ).

Tota la informació que sorgeixi durant la jornada electoral es centralitzarà des del centre de dades. S’hi han acreditat 460 periodistes, de 124 mitjans de comunicació. A més els ciutadans podran seguir les dades de participació i l’escrutini de vots a través de l’aplicació Eleccions 21-D i de la pàgina web resultats.parlament2017.cat.