L’atenció a pacients de covid-19 no ha estat ni molt menys un negoci per les clíniques privades“. Amb aquesta contundència s’ha manifestat Pere Torner, president de la secció d’Assegurança Lliure del Col·legi de Metges de Barcelona, en declaracions al programa ‘reset’, de betevé, que ha tractat el paper de la sanitat privada en la pandèmia del coronavirus.

Segons Torner, que compagina la seva feia com a cap de Traumatologia de l’Hospital Clínic amb la de traumatòleg a la Clínica Sagrada Família, ha assegurat que “pràcticament totes les clíniques privades tenen unes pèrdues econòmiques importants” pel fet d’haver atès “tants pacients de covid-19 el 2020” i perquè “han canviat la seva activitat habitual, majoritàriament quirúrgica, per una activitat covid”. Per tot plegat, considera “ajustat” el preu que la sanitat pública els ha pagat per atendre els pacients derivats de coronavirus.

L’atenció a pacients de covid-19 no ha estat ni molt menys un negoci per les clíniques privades, pràcticament totes tenen unes pèrdues econòmiques importants.
Pere Torner, president de la secció Assegurança Lliure del Col·legi de Metges de Barcelona

“Necessitem que ens tinguin en compte”

El doctor Torner també ha reclamat que “l’administració prengui en consideració la sanitat en la seva totalitat“, ara que “s’ha reivindicat” la labor de la privada. “Necessitem que l’administració ens tingui en compte, als centres privats“, ha demanat el representant del Col·legi de Metges, que exigeix que se’ls “inclogui” en un un sector que “necessàriament ha de ser regulat”. Segons el traumatòleg, cal “potenciar” el fet que els professionals sanitaris puguin “créixer en l’àmbit d’assistència, de docència i de recerca“, tant als centres públics, com als privats.

Condicions més precàries

Torner també ha posat de manifest que “hi ha més precarietat laboral” en els centres privats, que en els públics. Un extrem que també ha denunciat Rita Madureira, delegada del sindicat Satse d’infermeria a la clínica Dexeus. “Som una segona categoria“, ha afirmat en declaracions a ‘reset’, en què també ha afirmat que “no ens sentim valorats“.

Hi ha clíniques privades sense vacunar

Segons Madureira, “hi ha clíniques privades que ni tan sols han vacunat el seu personal“. En aquest sentit, ha subratllat que, a la Dexeus, han rebut el vaccí més tard que els treballadors del Clínic perquè els ha costat “posar-se d’acord”. La delegada de Satse també ha lamentat que “a la pública els fan proves PCR cada 15 dies i a nosaltres, no“.

Creixen un 5 % els clients de les mútues

“Hi ha hagut un increment significatiu de venda de pòlisses de salut“, ha afirmat a ‘reset’ el president d’Assistència Sanitària Col·legial, el doctor Ignacio Orce. Segons ha dit, aquest augment, que ha xifrat al voltant d’un 5 %, ha estat perquè “han vist el sistema públic molt col·lapsat” i han tingut “por” de quedar-se desatesos.

Des del maig, hi ha hagut un increment significatiu de venda de pòlisses de salut perquè la gent ha vist el sistema públic col·lapsat.
Ignacio Orce, president d’Assistència Sanitària Col·legial

Orce també ha explicat que l’Hospital de Barcelona, centre de referència d’Assistència Sanitària, ha atès 1.930 pacients amb covid-19, tots ells clients de la mútua. I que, per col·laborar amb la pública, han atès un centenar d’intervencions quirúrgiques oncològiques derivades de l’Hospital del Mar.