Gairebé quatre de cada 10 barcelonins votaran en un col·legi electoral diferent de l’habitual en les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F. Per complir amb les recomanacions sanitàries i evitar aglomeracions, l’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un dispositiu electoral sense precedents que preveu l’obertura de més punts de votació que mai a la ciutat. Per això, es preveu que 409.329 electors del total del cens (1.099.268) canviaran de col·legi electoral (un 37 %). El consistori farà una campanya informativa i recomana als ciutadans revisar la targeta censal que es rep a casa per saber on toca anar a votar.

El 14 de febrer, Barcelona tindrà 365 col·legis electorals, un centenar més dels que es van fer servir en les últimes eleccions generals. Entre els punts de votació que s’han descartat perquè no es podien complir les recomanacions sanitàries i els nous, a la ciutat hi haurà 126 col·legis electorals que no s’havien fet servir mai abans, com ara set mercats municipals (Sant Antoni, Sants, Hostafrancs, Ninot, Concepció, Abaceria i Sagrada Família) i 23 poliesportius municipals. També espais privats com l’Auditori del Barça.

Com que hi haurà més col·legis, també hi haurà més meses: 1.929 (unes 500 més). A més, per reduir cues, s’ha reduït el nombre d’electors per mesa de 800 a menys de 600 per urna de mitjana. Cal recordar que els membres de cada mesa han d’estar separats per un metre i mig de distància i, per això, les meses ocupen més espai i no hi caben totes les que hi havia habitualment en un mateix punt de votació. De fet, 91 meses estaran ubicades en carpes que funcionaran com a espai auxiliar a un col·legi electoral determinat.

Dispositiu de neteja i personal voluntari

El dispositiu municipal per al 14-F ha previst també un reforç dels equips de neteja per assegurar la desinfecció dels punts de votació abans, durant i després de la jornada electoral. També s’ha previst un dispositiu especial per recollir els equips de protecció individual (mascaretes, guants, ulleres, EPI…) que hagin fet servir els membres de les meses durant les votacions.

L’Ajuntament també ha mobilitzat un miler de treballadors municipals que, de forma voluntària (però remunerada), faran de responsables de seguretat de cada col·legi electoral i d’assistents al responsable de cada punt. Entre les funcions assignades, hauran de controlar l’accés ordenat dels votants, organitzar les cues, assegurar entrada i sortida diferenciada… El cost de tot el dispositiu encara s’està calculant, però es preveu mobilitzar unes 2.200 persones, que no inclouen el personal de neteja.