Vot eleccions

El president de la Junta Electoral de Barcelona, el jutge Santiago Garcia, reconeix que el dia de les eleccions del 14-F es presenta complicat. “És clar que la gent té por”, ha assegurat en una entrevista a RAC1. La pandèmia i la complicada situació epidemiològica han provocat una allau d’al·legacions dels ciutadans per no formar part de les meses electorals. Només a Barcelona ja se n’han presentat unes 8.000 i al conjunt de Catalunya, més de 16.000. Vist això, i en espera de com es resolguin, Garcia creu que el dia de les eleccions “serà un veritable problema el que pugui passar de 8 a 9 h en més d’una mesa electoral”.

Es busquen voluntaris

El president de la junta reconeix que s’estan intentant buscar “solucions alternatives”, com ara trobar voluntaris que estiguin a les meses. Es tractaria d’evitar que, si no es pot constituir una mesa per alguna incompareixença, hagi d’acabar formant-ne part el primer votant que arriba al col·legi.

Per omplir els buits que quedin a les meses electorals el proper 14-F, la Generalitat i la Junta Electoral ultimen un protocol, tot i que la darrera paraula la té la junta electoral de cada zona. Estudien, per exemple, activar una bossa de voluntarismoure suplents d’una mesa a una altra i que càrrecs públics, com alcaldes i regidors, també puguin ser-ne membres.

Dos metges forenses assessoraran els jutges

Garcia també ha explicat que van demanar a la Generalitat i el TSJC que se’ls facilités l’assistència de facultatius a l’hora de resoldre les al·legacions dels ciutadans per no anar a les meses. Finalment, els membres de la Junta Electoral de Barcelona tindran l’assessorament de dos metges forenses que ajudaran en els casos més complexos. Tot i que no està previst legalment aquest assessorament, Garcia considera que una situació excepcional com l’actual “requereix una resposta excepcional”.

Les excuses que s’han presentat fins ara superen de llarg les de qualsevol altra cita electoral. La majoria estan relacionades amb temes de salut, sobretot persones que formen part d’un grup de risc o que conviuen amb persones que ho són, o bé persones amb patologies prèvies. Tot i que les al·legacions sobre temes de salut s’han d’acompanyar d’un certificat mèdic que ho acrediti, l’ajuda dels forenses permetrà tenir “una garantia més” en cas de dubte.

Salut recorda que el 14-F no era la millor data

Sobre els problemes que hi pot haver el 14-F a l’hora de constituir les meses, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha recordat una vegada més que el govern va intentar retardar les eleccions i que aquesta no és la millor data des del punt de vista sanitari. Argimon diu que ara el que cal és centrar els esforços perquè “les eleccions siguin el més segures possibles i a la vegada hi hagi el màxim de participació”.