(ACN) La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha afirmat en una entrevista a l’ACN que el sistema de control i vigilància “no estava prou reforçat” per fer front a brots. De fet, creu que amb un “bon sistema” des del principi no hauria calgut activar algunes mesures. Critica que la Generalitat optés per fer el salt a la nova normalitat sense tenir activat tot el circuit necessari per fer front a possibles brots i amb un contracte (el de Ferrovial) que en deixava fora les unitats d’epidemiologia i la primària, dues peces clau del rastreig. Tarafa celebra que amb els nous gestors covid Salut hagi “entès” que hi havia un “error inicial de concepte” i demana celeritat. A Barcelona, assegura, n’hi ha uns 129 però no tots estan operatius.

La regidora explica que els salts de fase de desescalada es van parlar conjuntament amb la Generalitat a excepció del pas de la fase 3 a la nova normalitat. Qüestiona que aquest darrer pas es fes tan ràpid quan el sistema de control de positius i contactes no estava prou preparat. “Que hi havia possibilitats de rebrots se sabia”.

El confinament no està sobre la taula

La regidora assegura que tot i que hi ha un augment de casos a la ciutat són a una velocitat “força més baixa” que fa tres o quatre setmanes i ara mateix no hi ha una “tensió” del sistema hospitalari. Actualment, diu, hi ha unes 41 persones ingressades a l’UCI a Barcelona i unes 162 hospitalitzades a planta.

L’augment menys accelerat de contagis és “una bona notícia” però Tarafa demana ser prudents. En qualsevol cas, afegeix, ara mateix, “no està previst ni un confinament perimetral ni un confinament domiciliari”.

Turistes i veïns han de poder fer el mateix

En relació amb el missatge enviat pel president Quim Torra fa una setmana dirigint-se als ciutadans, d’una banda, i als turistes, de l’altra, la regidora es mostra crítica i demana coherència. “No es pot dir que si no millorem hi haurà un confinament i després donar un missatge de: ‘Veniu tots cap aquí'”, apunta. Segons ella, les persones que venen de fora han de poder fer el mateix que els veïns de Barcelona.

Per que fa a les residències que hi ha a la ciutat, la responsable de Salut explica que la situació està “més orquestrada” i “molt més coordinada” si bé algunes tenen algun cas positiu. Tot i l’estabilització, la regidora creu que la crisi de la covid “ha evidenciat un sistema residencial completament fallit que fa aigües pertot arreu”.