“És imprescindible que tornem a conscienciar-nos que ens hi va la vida“. Amb frases contundents com aquesta, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a la ciutadania a extremar les mesures de precaució per evitar la transmissió del coronavirus. Amb les dades d’evolució de la pandèmia a la mà, Torra ha assegurat que “la situació és crítica” i ha advertit que els propers 10 dies seran clau per determinar si s’han de prendre mesures més estrictes.

Segons les dades de la Generalitat, en la darrera setmana s’han diagnosticat més de 5.000 casos nous. D’aquests, 75 es troben a l’UCI, una xifra força més alta que l’1 de juliol, quan n’hi havia 49. Tot i que ha evitat parlar d’un nou confinament, Torra ha alertat que “som al febrer, no em resigno que després del febrer vingui el març, i està a les nostres mans evitar-ho”. “Si no ho assolim, caldrà retrocedir”, ha dit en referència a les mesures restrictives.

Crida a “abaixar els contactes socials”

El president de la Generalitat ha explicat que la tensió en aquests moments s’està centrant en els centres d’atenció primària i ha remarcat que cal evitar que arribi als hospitals. Per aconseguir-ho, Torra ha demanat “abaixar el ritme” i, sobretot, “abaixar els contactes socials”. En aquest sentit, ha dit que “soc conscient que és estiu i temps de vacances” i ha fet una crida que “si anem a passar uns dies fora, hem de fer el mateix que en el dia a dia: cap relaxament”. “Gaudiu-ne, però tingueu una interacció social responsable”, ha afirmat.

Si les dades no evolucionen positivament, Torra ha advertit que “prendré les decisions que calgui, sense que em tremoli el pols”, i ha afegit que “no em doblegarà cap pressió ni cap lobby” a l’hora d’aplicar les mesures recomanades pels experts. “Depèn de tots que s’aturin els contagis i que no haguem de passar una situació encara més restrictiva”.

Missatge directe als joves

Torra també s’ha adreçat directament als joves, a qui ha demanat que extremin les precaucions tenint en compte que l’edat mitjana dels pacients de covid-19 ha baixat en comparació amb la primera onada de la malaltia. Ara se situa als 37,5 anys. Després que divendres es decretés el tancament de bars, restaurants i locals d’oci nocturn a partir de la mitjanit, el president ha dit que “no podem tancar locals d’oci i que es traslladi a altres llocs”. Torra ha sigut contundent pel que fa al “botellón”: “No és una festa, és un acte d’insolidaritat”.

En l’àmbit econòmic, el cap de l’executiu català ha anunciat que preveuen plans de xoc i rescat sectorials per a les activitats que s’han hagut de prohibir o limitar. Pel que fa al turisme, ha dit que Catalunya és una destinació segura. Això, pocs dies després que el Regne Unit hagi imposat una quarantena obligatòria als viatgers que tornin d’Espanya i que França hagi recomanat als seus ciutadans no viatjar al nostre territori.

Per garantir el compliment de les restriccions, Torra ha anunciat que ha demanat al conseller d’Interior i als acaldes catalans “que apliquin amb severitat les sancions per no respectar les mesures”. En aquest sentit, ha explicat que ha donat instruccions per obrir un expedient sancionador a l’arquebisbat de Barcelona per la missa celebrada aquest diumenge a la Sagrada Família. “Tothom és igual: un ciutadà, una empresa o l’Església”, ha dit.

Al llarg d’aquest dilluns, el president Torra també té previst reunir-se telemàticament amb la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat), els hospitals de l’àrea metropolitana de Barcelona i  la fundació privada d’empresaris FemCAT.