L’Hotel Catalonia Barcelona 505, situat al carrer de Muntaner 505, començarà a funcionar com a hotel salut els propers dies. Amb aquest ja seran dos els equipaments d’aquesta mena funcionant a la ciutat, perquè se sumarà a l’Hotel Barcelona Condal Mar del Grup Melià, que està obert des de l’1 de juliol –va agafar el relleu del Barcelona Sarrià–.  A banda, també s’habilitaran dos hotels més a la regió sanitària metropolitana sud i nord. Davant del rebrot a Barcelona i l’àrea metropolitana, Salut vol reforçar el dispositiu perquè els pacients lleus de coronavirus puguin passar la quarantena.

Quatre hotels salut en tres regions sanitàries

A diferència de les pitjors setmanes de la pandèmia, quan alguns hotels es van medicalitzar per reduir la pressió assistencial dels hospitals, ara la infraestructura hotelera serveix per acollir pacients lleus que ingressen perquè a casa seva no tenen les condicions per fer l’aïllament o poden posar en perill altres persones.

Fins ara, l’Hotel Barcelona Condal Mar donava servei a pacients de la regió sanitària Barcelona ciutat, metropolitana sud i nord, però el programa Hotel Salut s’ampliarà amb tres nous establiments: un a Barcelona, un altre a l’Hospitalet (regió metropolitana sud) i un tercer a la regió metropolitana nord.

Pacients més joves

El ritme que ha viscut els darrers dies el Barcelona Condal Mar és un reflex del rebrot actual. D’una banda, han augmentat molt l’ocupació i de les 168 habitacions disponibles, aquests dies l’ocupació ha superat amb escreix el centenar. Però aquest dilluns han notat un canvi de tendència. “La setmana passada teníem entre 12 i 15 ingressos diaris i avui és el primer dia en què les altes superen els ingressos: han sortit 12 i només tres admissions”, explica Enrique Aranda, director dels Hotels Álava, que considera que alguna cosa “ha canviat”. “Estem una miqueta millor”, conclou.

De l’altra banda, la mitjana d’edat dels malalts que ingressen és molt més baixa, i això també és una mostra de l’augment de contagis entre els joves. Tant el director dels Hotels Meliá com la treballadora social o una de les infermeres coincideixen a assenyalar que les persones que ingressen a l’hotel són molt més joves que durant el pic de la pandèmia: “Tenim pacients des de 18, 30 i 40 anys. Molts casos són asimptomàtics i és un risc greu, perquè no noten símptomes, creuen que no estan malalts i poden encomanar altres persones”.

Actualment hi ha 111 persones ingressades en 109 habitacions. Els malalts estan atesos en tot moment per una infermera i tres auxiliars per torn, que estan en contacte permanent amb el CAP Besòs, que té la gestió sanitària de l’equipament. Aquests professionals sanitaris visiten els malalts, en comproven les constants, s’encarreguen de la mediació i supervisen les altes i baixes.