Nou representants de l’Associació de Famílies d’Infants (AFI) de l’Escola Entença s’han tancat de forma indefinida a l’Ajuntament de Barcelona en espera de ser rebuts per l’alcaldessa, Ada Colau. Reclamen que Colau es comprometi que el centre tindrà una ubicació definitiva abans que acabi el mandat. Precisament aquest dijous l’alcaldessa declara a Madrid com a testimoni en el judici del procés. L’altra demanda és que l’escola -actualment en mòduls prefabricats al carrer de Viladomat, número 244- sigui traslladada en un altre espai provisional amb “les garanties de seguretat i habitabilitat” que necessiten els infants per desenvolupar-se correctament. L’escola és de nova creació i es va estrenar en barracons fa tres anys.

A les portes de l’Ajuntament, a la plaça de Sant Miquel, s’hi han reunit diverses famílies del centre escolar per donar suport als tancats i pretenen fer-hi guàrdies cada dia fins que s’obtingui un compromís concret per part del consistori. Representants de l’escola han explicat que després de dos anys i mig de converses i reunions infructuoses, la seva situació està encallada i per aquest motiu han decidit emprendre aquesta acció.

escola entença protesta a les portes de l'ajuntament

Reunió amb l’alcaldessa

A última hora de la nit les famílies tancades a l’Ajuntament han rebut la invitació de l’alcaldessa, Ada Colau, per reunir-se dilluns i tractar la problemàtica de l’escola. Les famílies però, no han obtingut cap compromís concret de l’alcaldessa i ja han anunciat que seguiran amb la tancada fins que obtinguin una resposta més satisfactòria. 

La ubicació provisional ” és impracticable per falta d’espai”

Una de les queixes que fan les famílies és que l’indret que ocupen actualment (a l’interior de l’Escola Industrial) és petit i no els permet créixer. Ara hi ha tres cursos (P3, P4 i P5) i un total de 150 infants. També denuncien que no hi ha prou espai al menjador i que els alumnes han de fer torns quan són únicament tres cursos. Tampoc no aproven que l’Escola Entença no tingui cuina pròpia i que s’hi hagin detectat goteres i colònies de mosquit tigre.

Però una altra problemàtica que manifesten és que aquest edifici “està sota l’àrea d’influència de les ones electromagnètiques que emet una subestació elèctrica situada al costat dels barracons”. Asseguren que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’ha mostrat contrària que aquest emplaçament es converteixi en la ubicació definitiva del centre “aplicant el principi de precaució al qual tenen dret els infants”. En aquest sentit una delegació sindical de l’USTEC ha registrat una denúncia a Inspecció de Treball per denúnciar que el Consorci no ha fet públic aquest informe.

Des que l’escola va estrenar-se el curs 2016-2017 l’AFI ha denunciat que els han comunicat fins a quatre ubicacions definitives: el recinte de la presó Model, l’edifici d’habitatges socials del carrer de Londres amb el de Villarroel, els terrenys de l’Ajuntament ubicats a l’Escola Industrial i un solar situat al darrere del Mercat del Ninot.

Segons l’AFI, han mantingut un diàleg constant amb l’Ajuntament durant més de dos anys però ara “han arribat al seu límit i han dit prou”.

Laia Ortiz: “No necessiten tancar-se a l’Ajuntament per parlar”

Laia Ortiz tinenta d’alcalde de Drets Socials ha dit que els ha sorprès la tancada perquè “el diàleg sempre ha estat obert i que les famílies coneixen les diferents opcions amb què s’ha treballat”. Ortiz ha assegurat que actualment treballen per emplaçar l’escola en un solar que està cedit a l’Hospital Clínic i on també s’hi ha d’ubicar una caserna de bombers. Finalment, la tinenta d’alcalde ha dit que tenen un reunió amb l’AFI programada pel mes de març i ha sentenciat que: “no necessiten tancar-se a l’Ajuntament per parlar”.