L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres el pla Escola respira, amb el qual vol reduir la contaminació als centres educatius de Barcelona. Està dirigit a totes les escoles de la ciutat. Si hi volen participar ho poden sol·licitar al web de Qualitat de l’Aire de l’Ajuntament.

El pla inclou diverses mesures concretes. Es faran auditories als centres participants per mesurar la qualitat de l’aire. També es potenciarà el verd a les escoles, ja sigui als patis o en parets i es faran mesuraments per determinar com influeix en la reducció de la contaminació. També s’avaluarà si es poden crear ecoxamfrans. Es tracta d’espais protegits a les entrades de les escoles. A més, s’estudiarà la possibilitat de fer canvis a la mobilitat dels entorns dels centres per reduir la presència de trànsit rodat a la zona.

Escola respira inclou un programa educatiu que s’incorpora al llistat del Consorci d’Educació de Barcelona. Les escoles tenen total llibertat per dur-lo a terme si ho creuen convenient. Es tracta d’un recurs que pretén ajudar els alumnes a conèixer la problemàtica de la qualitat de l’aire. Inclou una maleta de recursos i visites a una estació de control atmosfèric.

En el marc de la presentació d’aquest pla s’ha fet una visita a l’Escola Auró, a l’Esquerra de l’Eixample. En aquest centre educatiu s’apliquen algunes de les mesures previstes a Escola respira. L’entrada, per exemple, s’ha buidat d’aparcaments per a vehicles i al seu lloc hi ha unes jardineres. A dins del centre, a més, s’hi han instal·lat dos horts urbans, un de vertical. Els alumnes s’encarreguen de cuidar-los.