Les obres de construcció de la nova Biblioteca Gabriel García Márquez han començat al districte de Sant Martí. El nou equipament públic s’aixecarà a la cantonada dels carrers del Concili de Trento i del Treball, al barri de Sant Martí de Provençals, i donarà servei tant a aquest barri com al de la Verneda i la Pau. Les obres de l’esperada biblioteca arriben després que el juliol passat s’haguessin d’ajornar per un error de càlcul pel que fa al cost de l’equipament.

Amb 3.100 metres quadrats de superfície útil, serà la cinquena biblioteca més gran de la xarxa pública, per darrera de Jaume Fuster, Can Fabra, Montserrat Abelló i Agustí Centelles.

Gran xamfrà i edifici de cinc plantes

La nova biblioteca generarà un gran xamfrà amb arbres a l’entorn i obrirà una plaça pública d’accés a l’edifici. El voladís superior de la façana funcionarà com a porxo i espai d’acollida dels usuaris, i oferirà una àrea més àmplia a les plantes superiors.

L’equipament tindrà una superfície de 3.100 metres quadrats útils repartits en cinc plantes: quatre sobre la superfície i una de subterrània. A la planta inferior s’hi ubicaran l’arxiu i una sala polivalent. A la planta baixa hi haurà el vestíbul, i a les plantes superiors s’hi ubicaran una biblioteca infantil, una biblioteca general, una zona de lectura i diverses zones d’estudi i treball en grup. A la biblioteca s’hi accedirà des de la plaça, mentre que l’accés a l’arxiu es farà per un jardí inferior al carrer del Concili de Trento. La Xarxa de Biblioteques de Barcelona avança que l’equipament tindrà espais de silenci i espais per treballar en grup. La intenció és la de cobrir ambdues necessitats i permetre que s’hi pugui desenvolupar qualsevol activitat sense molestar la resta d’usuaris.

Estrena prevista a finals del 2020

Les obres de la Biblioteca Gabriel García Márquez es preveu que tindran un cost de 9,3 milions d’euros i una durada aproximada de 20 mesos, de manera que l’equipament podria obrir les portes abans que s’acabi l’any vinent.