Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament va tancar l’any 2018 amb un superàvit de 7,7 M €. Ho ha anunciat l’executiu de Colau aquest dimarts en la signatura de la liquidació del pressupost 2018. Asseguren que ha estat l’any en què s’ha liquidat el pressupost més alt amb superàvit de la història de l’Ajuntament de Barcelona des del 2009. Aquesta liquidació ha estat superior en 113 M € al tancament del 2017.

Pel govern municipal, aquesta liquidació “dona compliment als principals objectius econòmics i financers”, com el de no fer dèficit i mantenir una bona liquiditat per poder seguir pagant els proveïdors per sota dels 30 dies: a 28,8 dies de mitjana. L’endeutament s’ha mantingut per sota del 60 % dels ingressos corrents -fixat en el 32,5 %-, “un dels més baixos de les ciutats i administracions de l’Estat i fins i tot de les institucions europees”. Concretament, es manté la xifra d’endeutament en 836 milions d’euros, assolida a finals del 2015 pel govern actual.

Increment de la despesa social

L’exercici s’ha tancat amb una despesa total de 2.661,9 M€, marcada sobretot per un increment de les despeses socials. En concret, l’augment de la despesa social del mandat Colau (1.196 M €) respecte del d’Hereu ha estat del 105 % (583,1 M €), i respecte del de Trias, del 41 % (848 M €).

Segons el gerent municipal de l’Àrea de Presidència i Economia, Jordi Ayala, l’executiu municipal evita “els grans superàvits de mandats anteriors”, però manté la “solvència”. Així ho demostra, assegura, “l’estabilitat pressupostaria, l’endeutament mínim i el pagament a proveïdors per sota dels 30 dies”.