El col·lectiu mèdic es mostra preocupat perquè la desescalada de les mesures de l’estat d’alarma no suposi també un relaxament de la població. A Barcelona, amb l’entrada a la fase 1, els ciutadans han omplert les places i també les terrasses dels bars, i s’han començat a trobar en petits grups. Pels metges és molt important que davant d’aquestes noves situacions no s’abaixi la guàrdia, i es respectin les mesures i les distàncies de seguretat. Entre el personal sanitari hi ha por a un rebrot dels casos de coronavirus a la tardor o a l’hivern. De fet, el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, recorda que durant l’epidèmia de la grip del 1918, precisament el nombre més elevat de contagis es va produir en la segona onada.

També comparteix aquesta por el secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, que té la sensació que “la gent ha confós el desconfinament amb l’acabament del perill”. Puig recorda que, en aquest moment, agafar el virus representa el mateix perill que al març i que l’única diferència és que ara es pot donar una millor atenció sanitària.

“El sistema sanitari no aguantaria una segona onada”

El president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, recorda que el virus segueix tenint una elevada capacitat de contagi, que el percentatge de població immune encara és molt baix i que no hi ha cap vacuna. A tot això, s’hi suma que el col·lectiu sanitari està molt cansat tant físicament com psíquicament. Padrós alerta que el sistema sanitari “no aguantaria una segona onada”. Explica que els metges necessiten vacances i que, precisament, s’estan programant per a aquest estiu per poder tenir les plantilles a punt per si es produeix un rebrot. També Puig alerta del cansament dels sanitaris. “Érem pocs, som menys, estem cansats i emocionalment comença a passar factura”, assegura.

Tant el Col·legi de Metges com el Sindicat Metges de Catalunya també recorden que calen inversions immediates i recorden que el pressupost sanitari és l’equivalent al del 2010.

Comparteix a: