Els robatoris a vehicles aparcats dins de pàrquings públics es van disparar durant el 2021. Segons ha explicat el Gremi de Garatges al programa ‘Via 15’, aquest 2022 la tendència és a la baixa, en bona part gràcies a les mesures que han pres els mateixos aparcaments. En ocasions, fins i tot han contractat seguretat privada.

A més, els locals destinats a l’aparcament de vehicles han posat en marxa campanyes per informar i conscienciar els clients. Ho fan a través de missatges per megafonia i cartells penjats a les instal·lacions que vigilin. Demanen que no es deixin objectes de valor dins dels vehicles, encara que siguin en llocs amagats i fora de la vista.

Cartell informatiu penjat a la paret d’un pàrquing de Barcelona

Grups organitzats amb detectors d’aparells electrònics

El secretari del Gremi de Garatges, Vicente Artigas, assegura que hi ha grups organitzats que actuen als aparcaments de la ciutat. “Es passegen pels pàrquings i amb un dispositiu, una mena de tecnologia Bluetooth, detecten si hi ha algun aparell electrònic dins del cotxe”, assegura Artigas. Un cop identifiquen un vehicle que pot tenir objectes com mòbils o portàtils a l’interior, “els marquen” i posteriorment els roben.

Val a dir que les assegurances dels aparcaments cobreixen els vehicles i les seves parts fixes però en cap cas no es fan responsables dels objectes que puguin ser sostrets de les seves instal·lacions. En alguns casos, com els pàrquings de l’empesa municipal B:SM, tenen aspiradors de mà que posen a disposició dels usuaris per netejar els vidres trencats en cas de patir un robatori a les seves instal·lacions. També ofereixen assessorament “in situ” als clients per interposar la denúncia policial des del mateix aparcament.