Els sindicats de l’educació han estat molt crítics amb el pla que ha presentat aquest dimecres el conseller d’Educació, Josep Bargalló, per obrir les escoles quan s’entri en fase 2. D’entrada afirmen que el document no ha estat consensuat amb els representants sindicals i a més que s’han assabentat del contingut de forma precipitada. El portaveu d‘USTEC, Ramon Font, acusa Bargalló de “rentar-se les mans” i d’enviar els docents a “l’escorxador”. Creu, per exemple, que per als educadors de les llars d’infants és poc segur “controlar” els moviments dels infants de dos anys i fer-ho només “amb una mascareta quirúrgica”. Font acusa Bargalló de no haver pactat amb els sindicats i per això creu que “hauria de dimitir”.

També la Federació d’Educació de CCOO és crítica amb la gestió del govern català. Manel Pulido ha explicat a betevé que Educació no ha consensuat res amb els sindicats i defensa que el pla per elaborar com ha de ser la tornada a l’escola al setembre s’ha de negociar amb totes les forces socials.

A través d’un comunicat, el sindicat CGT considera que “és evident que aquesta reobertura de centres al juny no va encaminada a garantir el dret a l’educació en condicions de seguretat sanitària sinó a facilitar que els centres esdevinguin un lloc al qual poder deixar infants i joves”. I ho atribueix a “la incompetència de la mateixa Administració per fer possible la conciliació laboral i familiar”. També la USOC, el sindicat majoritari a l’escola concertada, afirma que el document del Departament d’Educació “posa en risc el personal docent i les famílies”.

La FaPaC, partidària del retorn 100 % presencial

La Federació de Mares i Pares d’Alumnes (la FaPaC), critica que Educació deixi en mans de cada centre com ha de ser el retorn a l’escola de cara al setembre. La presidenta de l’entitat, Belén Tascón, creu que “és responsabilitat del departament garantir el dret a l’educació de tots els alumnes” en les mateixes condicions.

La FaPaC posa com a línia vermella que el curs es reprengui de forma presencial al setembre al 100 % i insta l’Administració a buscar totes les fórmules per fer-ho possible.