teclat internet

Encara no s’ha aconseguit crear cap vacuna contra el coronavirus i ja corren per internet webs que pretenen vendre’n dosis de manera fraudulenta. L’Oficina de Coordinació Cibernètica del Ministeri de l’Interior ha detectat un portal web que n’oferia per 0,01239 bitcoins, uns 110 euros cada unitat. S’oferien, però, dins l’anomenada internet profunda, que és aquella part del ciberespai que s’escapa de la majoria d’internautes. És a dir, que si un usuari convencional ho busca en cercadors de referència com ara el Google Chrome, Internet Explorer, Apple Safari o Mozilla Firefox, no li apareixerà. Per accedir a la també anomenada internet fosca cal fer servir un programari especial.

La venda fraudulenta de la suposada vacuna contra la covid-19 s’ha descobert gràcies a un dispositiu extraordinari de ciberseguretat centrat en el coronavirus. Segons el Ministeri de l’Interior, l’activitat de venda s’estava “gestant” i encara no s’havia produït cap “transacció”.

Activitats il·lícites relacionades amb el coronavirus

Des de la declaració de la pandèmia, l’Oficina de Coordinació Cibernètica ha detectat un increment d’activitat presumptament il·lícita relacionada amb l’alerta sanitària. Sobretot, pel que fa al comerç de productes sanitaris fraudulents. Llocs web com ara Agartha Underground Oasis comercialitzaven amb grans quantitats de material sanitari destinat a l’àmbit professional; The Coronavirus Epidemic s’havia especialitzat en productes de protecció com mascaretes. I en tots dos casos, sense les mesures oficials de control i homologació.

Pel que fa a fàrmacs, s’han detectat molts webs que, un cop fet el pagament, no enviaven els productes adquirits o que enviaven productes que no servien per tractar el coronavirus, alguns fins i tot perjudicials per a la salut. I això, diu el Ministeri de l’Interior, tant al “deep web” com a la capa universal de la xarxa.