A partir d’aquest dijous, ja serà obligatori portar mascareta en espais tancats i a la via pública, sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres entre persones per reduir el risc de contagi per coronavirus. L’ordre ministerial s’ha publicat aquest dimecres al BOE i el Govern espanyol reconeix que no havia adoptat abans aquesta mesura perquè hi havia “escassedat” d’aquests elements de protecció.

Aquest dimecres, Fernando Simón ha assegurat que han mirat de ser “realistes” a l’hora de decretar “mesures que es poguessin aplicar”. En aquest sentit, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha explicat que havien de ser “prudents” a l’hora de recomanar l’ús de les mascaretes perquè “hi havia problemes per accedir-hi”.

Tot i així, Simón ha recordat que “l’ús de la mascareta no és el factor clau” per evitar el risc de contagi, sinó que “la mesura més important és el distanciament i el rentat de mans“. L’ús de la mascareta tan sols passa a ser més important ens els casos en què no es pot garantir la distància mínima de seguretat entre persones.

Dubtes sobre l’ús de la mascareta

L’entrada en vigor de la nova obligatorietat de fer servir la mascareta als espais tancats i a la via pública, sempre que no es pugui mantenir la distància mínima de seguretat, ha fet sorgir nous dubtes entre els ciutadans. Per exemple, si el seu ús és obligatori també mentre es fa esport o es va en bicicleta o patinet.

Sobre això, Fernando Simón ha demanat ser “raonables”. Segons el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, “si s’està fent un esforç físic molt gran, és difícil que es pugui fer servir la mascareta”. Tot i amb això, Simón ha recomanat dur-la sempre al damunt per si, després de l’esport o de desplaçar-se fins al lloc de destinació, ens trobem en un espai tancat o en una situació en què no es pot garantir la distància.