Xavier Morlans, veí de l’Antiga Esquerra de l’Eixample i vicari de la parròquia de Santa Anna, ha cantat cada vespre, des del primer dia del confinament, als seus veïns. Durant 64 dies, i just després de l’aplaudiment sanitari, Morlans a la veu i a la guitarra ha amenitzat l’interior d’illa d’on viu, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample.

Des de cançó d’autor com ‘Al vent’, de Raimon, tonades infantils com ‘El Joan petit’, la ranxera ‘Cielito lindo’, l’havanera ‘La bella Lola’ i un himne fet per als seus veïns —anomenat ‘Eixample enfora, Eixample endins’—, totes al repertori habitual de Morlans, qui des de la seva finestra i sense falta ha animat i omplert d’optimisme cada vespre el seu veïnatge.

Ell atribueix a la seva “vocació de capellà” i a que va viure “molt fort de jove l’època de la cançó catalana, de Joan Baez, Bob Dylan” el fet que ara, tan bon punt va començar el confinament per la pandèmia de la covid-19, decidís agafar la guitarra per cantar als veïns. I també, confessa, ho ha fet “una mica per egoisme”, perquè aquella mitja hora de recital al vespre ha estat l'”únic moment del dia en què tenia contacte real, humà”. Diumenge 17 de maig, coincidint amb la crida que es va fer per realitzar el darrer aplaudiment sanitari, Morlans també va fer el seu darrer recital, el número 64.

“Comença a haver-hi persones amb casa però per la crisi econòmica no arriben a final de més”, diu Morlans sobre la gent a qui proporcionen els àpats durant aquest confinament.

Sobre la tasca que estan fent a l’hospital de campanya de la parròquia de Santa Anna durant aquests mesos, Morlans explica que distribueixen uns lots amb esmorzar, dinar i sopar per tot aquell qui ho necessiti. “En repartim 230 cada dia de 9 a 11 del matí. Hi ha una cua que arriba de Santa Anna fins a la plaça de Catalunya”, explica. El perfil de la gent a qui ajuden és persones sense sostre, però també comença a haver-hi persones amb casa però que per la crisi econòmica no arriben a final de més i venen a buscar el menjar, especifica.

“Ara vindrà una gran crisi”, avisa el vicari, i, per tant, estan preparant-se “pel que vindrà a causa d’aquests contrastos i a aquestes desigualtats, que s’accentuaran”. Un dels preparatius que ultimen és una cuina al claustre, un lloc a l’aire lliure on se serviran plats calents, i unes dutxes per a la gent que les necessiti utilitzar.