selectivitat 2020 mems examens

Cada any, a la selectivitat hi ha exàmens criticats per la seva dificultat i preguntes que generen debat. La primera jornada de la selectivitat 2020 ha tingut com a grans protagonistes el polisíndeton i l’asíndeton, dues figures retòriques que han generat més d’un maldecap entre els estudiants. També han estat comentades a les xares socials la dificultat d’alguna pregunta de l’examen de l’assignatura de matemàtiques aplicades a les ciències socials i l’aparició de Freddy Mercury i ‘Els Simpson’ a les PAU.

Tot, en un dia en què s’han fet les proves de llengua i literatura castellanes, ciències de la terra i del medi ambient, fonaments de les arts, matemàtiques aplicades a les ciències socials, anàlisi musical, història de l’art i física.

Polisíndeton o asíndeton?

L’examen de llengua i literatura castellanes ha plantejat un gran dubte a molts estudiants. Polisíndeton o asíndeton? En una de les preguntes els examinats havien d’escollir quina figura retòrica s’usa en el fragment “La incertidumbre, la inseguridad, la vulnerabilidad extrema”. Les possibilitats eren asíndeton”, “polisíndeton”, “oxímoron” i “retruécano”. La solució era “asíndeton”, l’absència de conjuncions per donar ritme a un text, però molts alumnes han dubtat i, en ocasions, triat erròniament “polisíndeton”. A Twitter ha estat molt comentada la pregunta.

Alguns joves n’han criticat la dificultat.

I d’altres han provat sort però no se n’han sortit.

I sobretot, lamentacions quan s’han publicat les respostes de les proves d’aquest dimarts.

Bart Simpson i Freddy Mercury

Als exàmens de la selectivitat també hi acostumen a sortir personatges, icones del cinema, la televisió, la música o la cultura en general. Enguany la prova de física ha inclòs un exercici en què es feien preguntes sobre la veu del líder de Queen, Freddy Mercury, i els decibels que generaven els espectadors del famós concert de Rock in Rio. Algun estudiant aficionat a la famosa banda britànica no s’ha pogut treure del cap les seves cançons durant l’examen.

El fill gran dels dibuixos animats Els Simpson’, Bart, ha aparegut també a la prova de fonaments de les arts. En una imatge se’l veu escrivint a la pissarra “Disparar boles de pintura no és una forma d’art”, en una sàtira de l’obra de l’expressionista abstracte Jackson Pollock. Els examinats han hagut de descriure la tècnica de Pollock i alguna piulada s’ha mostrat sorpresa per l’aparició d”Els Simpson’.

La prova de matemàtiques aplicades a les ciències socials

també ha generat força rebombori perquè alguns l’han trobat força difícil i ho han il·lustrat amb l’actualitat futbolística.

També ha fet anar de corcoll uns quants un exercici en què s’havia de calcular la taxa de variació mitjana i que ha deixat desubicat més d’un estudiant.

Després de les dificultats que han passat alguns en la primera jornada de la selectivitat, un usuari ha optat per definir el 2020 com l’any del “troleig”.