L’Hotel Barcelona Condal Mar del Grup Meliá ja funciona com a hotel salut, l’últim que es manté operatiu a Barcelona (a banda de l’hotel social de Sagrada Família). Ha agafat el relleu a l’Hotel Barcelona Sarrià. A diferència dels pitjors dies de la pandèmia, quan els hotels salut van ajudar a descongestionar els hospitals, ara la seva funció principal és una altra. S’hi ingressen malalts de covid-19 que als seus domicilis posarien en perill altres persones. Tots tenen una simptomatologia lleu i se’ls ajuda a passar l’aïllament, a la vegada que se’ls fa un seguiment.

El responsable de l’Àrea de Treball Social de la Gerència Territorial de Barcelona a l’ICS, Jordi Riba, ha posat alguns exemples de pacients que no poden passar la malaltia als seus domicilis: “Hi ha gent que conviu amb persones grans vulnerables a qui s’ha de protegir. També hi ha famílies de barris deprimits, com el Raval Sud o Roquetes, que comparteixen pis i tenen problemes per dur a terme aïllaments domicilaris”.

Actualment hi ha 12 persones ingressades al nou hotel salut. Els malalts estan atesos en tot moment per dues infermeres i vuit auxiliars d’infermeria, que estan en permanent contacte amb el CAP Besòs, que té la gestió sanitària de l’equipament. Si calgués més personal es reforçaria des d’aquest centre d’atenció primària. Marisol Mayorga, directora del CAP Besòs, ha reivindicat el paper de l’atenció primària en aquesta nova etapa de la pandèmia.

Sense data de tancament

Dels sis hotels salut que es van haver d’obrir a la ciutat durant el pic de contagis, el Barcelona Condal Mar és l’únic que continua operatiu. El Departament de Salut ha considerat prudent que, vista la situació, amb brots constants, pugui estar disponible per a la ciutadania. El Grup Meliá ofereix desinteressadament l’equipament. Segons Enrique Aranda, director dels hotels Meliá a Barcelona, “només es facturen les despeses de mantenir-lo obert però no es cobra cap tipus de lloguer”. “El nostre benefici és poder ajudar la comunitat en aquests moments difícils”, afegeix.