Un centenar de persones es concentren aquest dimarts a la tarda davant del Parlament de Catalunya, on s’està fent el debat sobre la gestió de la covid-19 a les residències per a la gent gran. La protesta l’ha convocada la Coordinadora de Residències 5+1, que agrupa familiars de persones grans que viuen en residències de titularitat pública i que reclamen més control per part de les administracions sobre aquests equipaments.

Amb la protesta d’aquest dimarts (i que repetiran el proper 10 de juliol) demanen als partits polítics que donin suport a la resolució de la coordinadora. El document demana diferents mesures per millorar la gestió de les residències, “abandonades completament per les administracions públiques i amb manca de recursos per atendre dignament la gent gran”. Entre altres demandes, consideren imprescindible que no es cobreixin les places vacants “fins aconseguir que, en tots els centres, les habitacions siguin individuals” per permetre “un adequat aïllament en la pròxima pandèmia”.

També reclamen que els equipaments tinguin una ràtio d’un gericultor per cada quatre residents i servei mèdic i infermeria 24 hores. A més, volen que els centres siguin de gestió pública —”perquè és l’única manera d’evitar l’especulació”— i que les inspeccions es facin sense preavís. D’altra banda, demanen sancions més dures pels maltractaments a la gent gran. “Les sancions per faltes molt greus hauran de donar lloc a l’exclusió de l’empresa i responsables directes per a futurs concursos de gestió en qualsevol altre àmbit de l’administració”, diuen al comunicat.