Gairebé 40.000 estudiants catalans han començat aquest dimarts la selectivitat, que s’allargarà del 7 al 10 de juliol. Les proves d’accés a la universitat (PAU) s’havien de celebrar del 9 a l’11 de juny i entre el 2 i el 4 de setembre, però l’estat d’alarma pel coronavirus va obligar a ajornar els exàmens.

Finalment, les proves es poden fer, però amb mesures de seguretat tenint en compte la situació sanitària. Les aules estan més buides per garantir la distàncies entre els alumnes i han de seure cada dia al mateix lloc per fer les proves. Pel que fa a l’ús de la mascareta, els estudiants se la poden treure per fer els exàmens però un cop els acaben se l’han de tornar a posar.

Al campus de la Universitat Pompeu Fabra s’examinen prop de 500 alumnes. Se’ls ha distribuït en 28 aules, que estan a un terç de la capacitat. Els estudiants s’han hagut d’esperar a fora abans de començar i els han anat cridant per grups, per evitar aglomeracions als passadissos.

edifici upf amb diverses aules fent examens selectivitat

El triple de municipis on examinar-se

Les PAU s’estan celebrant a 216 centres, entre universitats i instituts de Catalunya, repartits en 63 municipis, molts més que els 20 que hi havia l’any passat. Precisament, s’ha decidit ampliar la quantitat de poblacions on els alumnes es poden examinar per reduir els desplaçaments al mínim possible. Les proves arriben amb el confinament recent de la comarca del Segrià, a Lleida, però la Generalitat ja va informar que els alumnes podrien fer els exàmens sense problemes amb el comprovant de matriculació de les PAU.

Tot i tenir 30 dies més de l’habitual per estudiar, els alumnes es mostren preocupats per si les notes de tall acaben sent més altes. Molts es queixen que amb les classes telemàtiques i les biblioteques i sales d’estudi tancades l’estudi no ha estat fàcil. Aquest dimarts s’examinen de llengua castellana, ciències de la terra i medi ambient, fonaments de les arts, matemàtiques aplicades a les ciències socials, anàlisi musical, història de l’art i física.