Famílies de Ciutat Vella han unit forces per defensar que l’espai públic sigui per a tothom i, especialment, per als infants. Les setmanes de desescalada han deixat imatges de places del Gòtic i del Raval ocupades pels més petits, que ara tenen més espai per jugar-hi davant la davallada de turistes a Barcelona. “Volem jugar” és una campanya acabada de néixer i impulsada per veïns del districte que vol que aquests espais de joc es mantinguin després de la crisi sanitària pel coronavirus.

“A Ciutat Vella vivim infants. […] Volem unes places per als nens i les nenes, per als avis i àvies, per als pares, per a les mares… per a tothom”, diu el vídeo difós a les xarxes socials. Abans de la pandèmia, era molt habitual veure més turistes que barcelonins en indrets com la plaça Reial, la Rambla o la plaça de la Catedral. Recentment, però, els infants han recuperat carrers i places del centre de Barcelona per córrer, jugar a pilota, anar amb patinet i fins i tot jugar amb l’aigua de les fonts.

Xavier Lastra, pare de tres nens, és un dels impulsors del vídeo. Explica que l’objectiu de la campanya no és enviar un missatge en contra del turisme. “Tenim el model de ciutat que tenim. Sabem que moltes famílies viuen del turisme”, reconeix. Ara bé, fan una crida a les administracions perquè els nens i també la gent gran “tinguin un espai que fins ara no tenien”.

Reservar espais i horaris específics per als infants

Una de les propostes que es plantegen les famílies és que hi hagi places del districte en què es reservin espais específics durant unes hores concretes al dia perquè els nens hi puguin jugar i córrer sense cap perill. Això, diu Xavier Lastra, és perfectament viable. “A la plaça de Sant Felip Neri ja es tanca una part de la plaça perquè els infants de l’Escola Sant Felip Neri puguin gaudir-la”, explica. Aquest veí creu que els turistes s’acabarien adaptant a aquestes mesures, ja que actualment es destinen zones concretes per a músics de carrer, per a mercats i per a fires.

Tot i que en el vídeo els nens petits reivindiquen el seu dret a jugar als carrers i places de Ciutat Vella, la campanya va més enllà i també aposta perquè es garanteixi el joc a l’aire lliure al conjunt dels barris de la ciutat.