menor

Els jutjats de Barcelona investiguen dues xarxes criminals per suposadament traficar amb menors d’edat perquè cometin delictes. Segons dades del Servei d’Estrangeria de la Fiscalia Provincial de Barcelona, un d’aquests grups criminals es dedicava a captar menors per obligar-los a cometre furts i l’altre, per vendre droga en petites quantitats.

Es tracta d’una modalitat del delicte de tràfic d’éssers humans, penat amb entre cinc i vuit anys de presó, que es va afegir al Codi penal el 2015. Es tracta de captar persones al seu país d’origen i traslladar-les a Espanya utilitzant la violència, la intimidació, l’engany, la seva vulnerabilitat o abusant de la situació de superioritat per explotar-les.

En els darrers anys, s’han investigat molts més casos de tràfic de persones amb fins d’explotació laboral o sexual —són els més habituals—, però darrerament també s’està posant més els ulls en el tràfic d’éssers humans per cometre activitats delictes o bé per obligar-los a dedicar-se a la mendicitat. En els últims dos anys, s’ha dictat una sentència condemnatòria per traficar amb persones i obligar-les a demanar caritat al carrer i ara s’està acabant d’investigar-ne un altre cas. En totes dues causes, les víctimes són persones de nacionalitat romanesa.

Investiguen 30 casos de tràfic per explotació sexual

Pel que fa al tràfic amb fins d’explotació sexual, se n’investiguen 30 casos als jutjats de Barcelona, mentre que per a fins d’explotació laboral només s’instrueix una causa. La fiscal especialista en estrangeria Pilar Izaguirre remarca que és “molt difícil” demostrar que darrere l’explotació laboral hi ha un delicte de tràfic d’éssers humans.

Per això, reclama un pla nacional per lluitar-hi en contra que integri mesures de persecució i investigació d’aquests delictes i de reparació de les víctimes, tal com existeix amb el tràfic de persones amb fins d’explotació sexual.