L’obligació de dur la mascareta en espais exteriors o activitats a l’aire lliure pot tenir els dies comptats. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha anticipat que l’obligatorietat de la mascareta es podria relaxar “d’aquí a no gaires dies” si la situació epidemiològica no empitjora.

Per Simón, una incidència acumulada per sota dels 150 casos per cada 100.000 habitants en totes les comunitats autònomes de l’estat podria obrir la porta a relaxar la mesura. Tot i això, Simón ha alertat que “cal ser prudents” i que no és adient posar “un compte enrere” al relaxament de mesures sinó que cal fixar-se en les “situacions epidemiològiques”. “Quan es redueix una mesura cal ser molt curosos amb la resta fins a veure’n l’efecte”, ha afirmat.

Aquest dilluns al matí, el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, també ha parlat en aquest sentit.

Relaxar mesures per col·lectius

Fernando Simón també ha obert la porta a relaxar mesures com l’ús de la mascareta en espais interiors en funció del col·lectiu. I ha posat com a exemple les residències de gent gran, un grup de població “hipervacunat”, que podria ser “un dels àmbits on es pugui plantejar un relaxament de les mesures”.

No obstant, ha demanat prudència i no voler “fer salts massa grans”, i ha recordat que “encara no estem allà on volem estar” en l’evolució de la pandèmia a l’estat.

La mascareta, obligatòria des del maig del 2020

La mascareta va començar a ser obligatòria a Catalunya a finals de maig del 2020, tot i que aleshores només s’havia de dur en cas de no poder mantenir la distància de seguretat de dos metres. Més tard, el mes de juliol, aquesta protecció va passar a ser obligatòria tot i mantenir-se aquesta distància. De fet, en circumstàncies concretes, com al transport públic, ja s’havia de dur en tots els casos des del 3 de maig del 2020.