Un grup de persones grans de les Corts ha fet un curt basat en les seves experiències personals. L’objectiu de la peça audiovisual és sensibilitzar i visibilitzar els esterotips i la discriminació per edat que tenen les persones de major edat. La iniciativa s’emmarca en el projecte La Gran Gent Gran que l’entitat El Parlante desenvolupa a la ciutat des de fa sis anys.

Una creació audiovisual que expressa llibertat

Els participants han elaborat el curt de forma activa. Durant mesos s’han trobat al Centre Cívic Tomasa Cuevas. A partir de dinàmiques de grup s’han conegut i han establert llaços de proximitat que els han ajudat a realitzar un guió basat en experiències personals i en situacions viscudes de forma habitual per elles, o altres persones.

Un cop han acordat el guió, l’han assajat i finalment han enregistrat les escenes que han esdevingut en el curt ‘L’aniversari’. La peça explica què passa quan un grup d’amigues d’edat avançada decideix celebrar plegades l’aniversari d’una d’elles i com ho perceben les persones del seu entorn proper.

Fotograma del curt ‘L’aniversari’ del projecte La Gran Gent Gran d’El Parlante
Quan les persones grans volem exercir la nostra llibertat ens topem sovint amb la reticència dels marits, els fills, inclús de les veïnes xafarderes ”
Maria Victòria Garcia, veïna de les Corts

El projecte ha servit a les participants per crear un grup de confiança que perdura després que el projecte dirigit per El Parlante hagi finalitzat.

Un curt com a eina de sensibilització

El Parlante és una entitat cultural que es va crear el 2009. Vincula la participació, la comunicació i l‘educació popular amb l’objectiu de crear projectes educatius que promouen la ciutadania activa i la transformació social. Un d’aquests projectes és La Gran Gent Gran. La iniciativa es va engegar fa sis anys amb l’objectiu de desmuntar els mites i els estereotips al voltant de les persones grans i posar fi a la discriminació per qüestió d’edat.

Treballem per desmuntar els perjudicis i ho fem ensenyant les coses que interessen a les persones grans, que són moltes”
Leticia Pipman, El Parlante

La idea del projecte és realitzar una peça audiovisual completa que serveixi com a eina de reflexió per a les persones que participen en el projecte i, alhora, com a instrument per sensibilitzar altres col·lectius, com ara la gent jove. De fet, en les primeres edicions, els curts resultants del projecte s’han mostrat en escoles i instituts i ha servit per crear debat entre els joves.

A causa de la pandèmia, però, aquestes activitats aquest any no es podran celebrar. En aquesta edició el projecte s’ha estès per diferents barris de la ciutat i se n’han fet una dotzena de peces audiovisuals. Els curts es poden visualitzar a través del web i de les xarxes socials d’El Parlante. Alguns d’aquests es podran veure també al festival La Gran Pantalla que tindrà lloc als cinemes Girona, de l’1 al 4 de juliol.