La coneixen com a illa Q perquè així s’anomenava al pla de remodelació del Turó de la Peira, afectat per aluminosi. És el solar entre els carrers de Besiberri, Montsant, Aneto i Inca. En aquesta illa estaven planificats habitatges protegits i una sèrie d’equipaments. Els pisos es van fer, però el bloc d’equipaments encara està pendent. Segons l’Ajuntament està en espera del projecte executiu mentre el veïnat considera que les obres ja haurien d’haver començat.

La irrupció de la covid-19

Tot semblava anar bé. L’abril del 2019 el projecte estava clar i l’AV Turó de la Peira estava satisfeta amb un edifici que incloïa un casal de gent gran per substituir l’actual del barri; un centre de serveis socials per al Turó de la Peira i Can Peguera i un local social per a les entitats locals. Es va treure a concurs la redacció del projecte, i els veïns confiaven que, a hores d’ara, s’aproparien les obres. Però tot just s’està redactant el document previ al projecte executiu i encara no hi ha data per a l’inici de la construcció. “No ho podem entendre, quan ja tenim uns plànols aprovats, ja tenim l’empresa qui ho havia de fer, ja teníem els diners… i arriba la covid i ara ens diuen que no hi ha res i que s’ha de començar de zero“, explica indignat l’Antonio Silva, de l’AV Turó de la Peira.

Membres de l’AV Turó de la Peira revisen el projecte inicial dels equipaments

Per a l’associació veïnal, aquest és un projecte prioritari. “Sobretot per a la dignificació de l’equipament de la gent gran del barri, que s’ho mereixen. I no ens aturarem perquè no entenem com es pot despenjar del PAD o del Pla de barris”, puntualitza Silva.

Manca de projecte executiu

Per tot plegat, el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, té clara la resposta: “Què passa amb l’illa Q? Que no té projecte executiu”. Aquest document és essencial per poder treure a concurs les obres. “Què hem decidit ara? Fer-lo —afegeix el regidor—. I hem articulat un pressupost que ens permet fer el projecte bàsic, que l’acabarem aquest mes de juny, i hem encarregat el projecte executiu, que confiem que el tinguem a principis del 2022”.

Detall del projecte del bloc d’equipaments de l’illa Q

La manca d’aquest projecte executiu és la raó per la qual, afirma, no s’han pogut incloure l’edifici d’equipaments de l’illa Q en una de les partides pressupostàries que tenien com a condicionant iniciar les obres aquest any, com ara els 11 milions d’euros d’inversions anunciats a l’abril, o els projectes inclosos a l’acord entre el govern municipal i ERC.