L’Agnès Aran va ser la primera donant del Banc de Llet Materna, que va entrar en funcionament al juny del 2011 al districte de Sant Martí. El seu primer fill ja té 10 anys, com el banc de llet. Per celebrar aquest 10è aniversari, el banc ha organitzat dimecres una festa en línia, que coincideix amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna. La festa se celebrarà a través del canal d’Instagram (@bancdellet) amb un concert d’Andrea Motis, una de les donants, i una visita virtual al Banc de Llet en directe.

En 10 anys s’han recollit gairebé 10.000 litres de llet de més 5.000 mares donants que han ajudat a sobreviure 4.300 nadons prematurs d’alt risc.

L’Agnès Aran va ser la primera donant de llet ara fa 10 anys

L’altra cara de la moneda: La felicitat de les receptores

L’Estrella és mare de bessons prematurs i no ha pogut donar-los el pit. Des d’un inici sabia que en Jofre i en Garau naixerien abans però no s’esperava que s’avançarien tant. Els nadons van ser d’alt risc i van tenir dificultats per tirar endavant els primers minuts de vida. La mare volia alletar-los però no va poder fer-ho ella mateixa. Explica l’Estrella que, amb totes les dificultats físiques i psicològiques d’aquell moment de tant patiment, el fet de tenir la possibilitat de que l’hospital oferís la llet del Banc de Llet va ser una alegria i un alleugeriment. Ara els nens ja han fet l’any i els veu eixerits. Considera que la decisió va ser encertada i agraeix enormement el servei.

Si les mares dediquen uns minuts a donar una mica de la seva llet, fan felices i tranquil·les a altres mares.
Estrella, receptora del Banc de Llet Materna

Un any difícil per la pandèmia

En el darrer any, el banc ha hagut de superar una etapa difícil a causa per la pandèmia de coronavirus. Les restriccions van obligar a suspendre la recollida de la llet durant els mesos de març, abril i maig del 2020. Segons expliquen es van gairebé esgotar les reserves de llet. En aquests moments, s’ha recuperat l’activitat i bona part de les reserves, gràcies a l’esforç de campanyes mòbils per recollir donants.

La felicitació que han rebut les més de 5.000 donants
El Banc de Llet Materna reprèn la recollida amb noves pautes d’higiene

Un collage com a foto de família

El banc celebra l’aniversari amb una crida a les mares perquè encara són necessàries més donants i més donació. Tradicionalment feien una trobada amb activitats per a infants i famílies, que l’any passat es va haver de suspendre. Enguany s’ha optat per un format telemàtic.

Totes les mares donants ha rebut una felicitació per pertànyer a la gran família que anomenen germans de llet. Les mares han rebut també un lot de festa per poder compartir fotos a les xarxes socials amb l’etiqueta #somundeu. Dimecres, coincidint amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna es farà un collage amb totes elles per simular la tradicional foto de família.