El Comitè Assesor de Salut proposarà al govern català que aprovi mesures per fer baixar els contagis actuals, que estan disparats. La incidència de covid a Catalunya és de 291 casos per cada 100.000 habitants i en l’última setmana sencera, del 6 al 12 de desembre, s’han tornat a superar els 23.000 positius setmanals, la qual cosa no es registrava des de finals de juliol.

Quines mesures proposaran?

La presidenta del comitè, Magda Campins, ha assegurat que aquest divendres es lliurarà la proposta a la Generalitat per a aquests dies de Nadal. Els experts demanen accelerar la tercera dosi de la vacuna a la població, reduir les trobades socials de diversos grups bombolles, recuperar el teletreball i ampliar també el passaport de la covid. “És absolutament necessari”, ha afirmat Campins en una entrevista a TV3. El que espanta els experts és que els primers estudis afirmen que els contagis amb la variant òmicron es doblen en dos o tres dies, mentre que amb la delta ho fan en dues setmanes.

“Si no hi haguessin vacunes ara mateix estariem amb un confinament domiciliari”

També s’hi ha pronunciat Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic en farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, qui adverteix que els casos estan disparats, els ingressos no paren de créixer i l’expansió de l’òmicron a casa nostra és imminent. “Si no hi hagués vacunes ara mateix estaríem amb un confinament domiciliari i amb milers de morts”, ha afirmat a TV3.

Segons Prieto-Alhambra, “sembla evident que amb una tercera dosi no serà suficient” per parar el creixement a Catalunya amb la variant delta i que augura que augmentarà més quan s’estengui la variant òmicron al país. Prieto-Alhambra ha demanat prudència a la gent i Campins, que es valori quines interaccions socials valen la pena i “quines no”.

Joan Ramon Masclans, cap de Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar, explica que ara mateix ingressen als hospitals persones d’entre 60 i 69 anys no vacunades i també hi arriben persones vacunades amb dues dosis. Per aquest motiu insisteix en la importància de punxar ràpidament la tercera dosi.