El mes de desembre ha estat tradicionalment de preparatius nadalencs, reunions familiars i sopars d’empresa. Amb l’entrada de la pandèmia es van deixar de banda i, aquest any, amb l’augment de contagis de les darreres setmanes, els restaurants han registrat una allau d’anul·lacions d’àpats de grup. De fet, fa diverses setmanes que personalitats reconegudes de l’àmbit sanitari desaconsellen celebrar dinars o sopars d’empresa.

Molts dels establiments consultats asseguren que les cancel·lacions superen el 70 % de les reserves de grup. Tot i això, els restauradors comenten que, en general, les reserves de menys de 10 persones encara es mantenen.

Ens hem quedat amb les reserves petites, de sis a vuit comensals. De 10 en amunt s’han cancel·lat absolutament totes
Ismael Kurdieharus, restaurant Brisa sin prisa

Les cancel·lacions afecten tant la caixa com la feina feta. Molts establiments ja han fet comandes de productes que no saben si finalment es vendran: “Vivim una època de moltes incerteses i amb això és molt difícil portar un negoci”, diu Alejandro López, del restaurant L’Arrosseria Xàtiva. En aquest sentit, insisteixen que la confusió per al sector “s’està allargant massa”.

Aquesta situació de no saber què diran demà i quines mesures prendran és un malson
Alejandro López, restaurant L’Arrosseria Xàtiva

En tot cas, alguns restauradors asseguren que el que sí es manté “de moment” són les reserves de grup per als dies festius com Nadal o Sant Esteve. En aquests casos, però, destaquen que principalment es tracta de famílies.