(ACN) La presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern, la doctora Magda Campins, ha fet una crida a evitar els sopars i aperitius d’empresa de Nadal perquè suposen un “risc important”. Ho ha dit en una entrevista a ‘Filling the sink’, el podcast de Catalan News, que es publicarà dissabte.

Ha explicat que ja tenen constància de contagis en aquest tipus de trobades, on s’ajunten moltes bombolles. A més, ha valorat que els dinars i sopars familiars s’haurien de fer preferentment només entre persones vacunades i, en cas que hi vagi algú no vacunat, caldria que aquest es fes una PCR 48 hores abans.

D’altra banda, ha alertat que si es manté el creixement i s’acaba comprometent el sistema sanitari, caldran restriccions d’horari i aforament, més enllà de l’aplicació del certificat covid.

Campins ha valorat que els sopars i aperitius d’empres es poden evitar, amb l’objectiu de prevenir contagis en un moment en què la pandèmia està a l’alça. En canvi, ha reconegut que és més difícil renunciar a les trobades familiars nadalenques, però sí ha demanat que se celebrin “amb totes les garanties”. La principal d’aquestes garanties és per a Campins la vacunació: “Hem d’intentar que tots estiguem vacunats”.

Ha reconegut que és difícil, però l’ideal seria que si hi ha algú no vacunat, no vagi a la trobada o que es faci una PCR abans. Ha alertat sobre la falsa seguretat que pot donar un test d’antígens.

Xifres de contagis altes de cara a Nadal

Les previsions indiquen dues o tres setmanes de pujada de contagis i, per això, ha afirmat que s’arribarà a les festes Nadal amb xifres “realment altes”, també segons el comportament durant el pont del desembre. Més enllà del moment puntual de Nadal, Campins ha valorat que la pandèmia està en ple creixement, tot i que ha apuntat que encara no s’està traduint en una afectació important als hospitals. Ha alertat, però, que si això passa, “és probable” que sigui necessari recuperar restriccions d’aforament i horari. En tot cas, ha descartat tancaments com els que es van portar a terme en onades anteriors, ja que la vacunació ha frenat l’hospitalització i la mortalitat. En concret, ha apuntat que ara ingressen el 5 % dels casos confirmats, quan abans ho feien el 10 %.

No hi ha circulació important d’òmicron

D’altra banda, ha assegurat que la variant òmicron no està circulant de manera important per Catalunya, tot i que no ha descartat que en el futur s’acabi imposant a la variant actualment predominant, la delta. En tot cas, ha dit que, ara per ara, el 98 % dels casos detectats continuen sent delta.

La doctora ha considerat que tancar fronteres no aturarà l’entrada de la nova variant, tot i que sí que la pot retardar. Per això, ha afirmat que aquesta pot ser una mesura transitòria, mentre es guanya temps per avançar en la vacunació, però ha sentenciat que tard o d’hora l’òmicron arribarà arreu.

Tercera dosi a partir dels 18 anys

I sobre vacunació, Campins també creu que la tercera dosi hauria d’arribar, i arribarà, a totes les persones majors de 18 anys. Ha dit, però, que la prioritat ara per ara és el col·lectiu de majors de 60 anys i a partir d’aquí anar baixant en edat. Ha afegit que és necessari també tenir tota la logística a punt per poder fer aquestes vaccinacions i anar obrint les franges d’edat.

La doctora no veu necessari posar ara aquesta tercera dosi als menors de 18, primer perquè es van vacunar a l’estiu i, segon, perquè creu que abans caldria vacunar entre els cinc i els 11 anys.