Canvis en el protocol de quarantenes per frenar l’expansió del virus de la covid. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat aquest divendres que tots els contactes estrets d’un positiu de covid hauran de fer quarantena, independentment de si estan vacunats, i també al marge de la variant que hagi infectat la persona amb qui van estar en contacte. El conseller preveu que el nou protocol es publicarà aquest divendres i es començarà a aplicar la setmana vinent, quan la variant òmicron ja serà previsiblement la majoritària a Catalunya. A Barcelona, de fet, ja suposa el 25 % dels contagis.

Argimon insisteix que “ara és molt important fer el confinament” si ets un contacte estret d’un positiu, perquè aquesta variant “és molt més transmissible”. El conseller demana que les festes de Nadal es facin “amb cura” i que no siguin multitudinàries. “Si alguna persona és un contacte estret o un cas de covid, fem els aïllaments i les quarantenes, que són clau per evitar la propagació del virus”, demana.

Des de finals de juny, la població amb pauta completa estava exempta de fer l’aïllament a Catalunya, però l’increment de contagis i la irrupció de la variant òmicron han fet recular en aquest àmbit. Fa uns dies, de fet, ja es va anunciar la recuperació de la quarantena per als contactes estrets d’infectats per l’òmicron.

Quan es considera que algú és contacte estret?

Segons el Departament de Salut, els contactes estrets són les persones que han compartit espai amb un positiu a menys de dos metres de distància, durant més de 15 minuts, sense protecció i des de les 48 hores prèvies a l’inici dels símptomes. Si la persona positiva no ha tingut símptomes, es tindran en compte les 48 hores prèvies a la realització de la prova diagnòstica.