Els veïns del barri del Raval continuen convivint amb contenidors plens de deixalles de tot tipus en els exteriors d’aquests. L‘Ajuntament va engegar al mes de març una nova contracte de neteja amb un reforç d’aquesta a Ciutat Vella i també la figura dels agents cívics per conscienciar els veïns. Unes mesos després, però, “la brutícia va en augment“, segons Carlos Martínez, vocal de l’AV Raval.

Un equip de betevé ha pogut comprovar aquest diumenge al matí com els equips de neteja eren nombrosos i contínuament escombraven el barri. Tot i això, unes hores més tard, les deixalles, caixes i mobles tornaven al “seu lloc”, és a dir, al terra. I això que els contenidors i papereres tenen un cartell ben visible en què diu “la brossa al contenidor, no al terra”. Martínez reconeix que s’estan fent coses des de l’Ajuntament per resoldre la situació, però que no s’està posant el focus en el problema real “l’incivisme”. Afegeix que, com més porqueria hi ha al carrer, més i més se n’acumula perquè fa “sensació de deixadesa“.

La Júlia Vaquero, encarregada dels Residus de la Xarxa Veïnal de Raval afirma que és un problema de “salut pública” i que “quan vas a llençar la brossa l’olor és insuportable“.

El monocultiu comercial, un greuge

La situació és “dramàtica” quan els comerços abaixen la persiana. Sobretot, diuen els veïns, perquè les botigues d’alimentació —molt nombroses al Raval— apilen totes les caixes dels productes a l’exterior. Fins i tot, “tiren productes podrits i en mal estat“, diu la Júlia.

Sancions també per als comerços que no llencin bé la brossa

Al mes de juny el govern municipal també va anunciar una campanya específica perquè els comerços llencin bé les deixalles. A més, l’Ajuntament va avisar que un cop finalitzada, multarà els comerços reincidents amb sancions entre els 300 € i els 3.000 €.