El Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta se salvarà “in extremis” d’haver d’entrar en concurs de creditors. Ha arribat a un acord amb l’Institut Barcelona Esports (IBE) que permetrà la federació d’entitats esquivar l’amenaça de fallida. La resolució implica que el Secretariat renunciarà a la gestió del CEM la Bordeta i l’Ajuntament la traurà posteriorment a concurs públic.

L’acord se signarà d’aquí a unes setmanes i servirà per eixugar el dèficit econòmic que la federació d’entitats santsenca manté des de fa 20 anys com a conseqüència de les obres de construcció i de gestió de l’equipament esportiu municipal. L’acord s’ha aconseguit en el darrer moment, ja que el Secretariat va reconèixer el maig passat que no podria resistir la situació financera actual més enllà del desembre del 2021.

Dues dècades com a instal·lació deficitària

El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, ha confirmat a betevé que es tracta d’un acord que permetrà solucionar de manera definitiva el problema que feia massa temps que el Secretariat d’Entitats tenia.

Ressaltem la gestió de l’entitat. D’origen no es van fer bé les coses i estem esperançats d’haver trobat una solució a un problema que es manté des de fa 20 anys”
David Escudé, regidor d’Esports Ajuntament Barcelona

Escudé ha explicat que s’ha buscat la fórmula de l’acord mutu, ja que és la que millor s’ajustava a la situació. “Hem treballat l’acord en l’àmbit econòmic i ara estem treballant els aspectes legals. És a dir, les dues parts hem fet un esforç i des de l’Ajuntament hem buscat el finançament per tal de tirar endavant l’acord. Ara, però, l’haurem de ratificar jurídicament”.

Uns problemes financers d’origen agreujats per la pandèmia

L’encariment de les obres de construcció del CEM la Bordeta van complicar fa 20 anys els comptes de la federació d’entitats, que gestiona també el CEM Espanya Industrial i els centres cívics Cotxeres de Sants i Casinet d’Hostafrancs. El Secretariat de Sants no s’ha recuperat econòmicament des de llavors i, tot i que han retornat la major part del deute de 5 milions d’euros fruit de la construcció de l’equipament, encara tenen 1,2 milions d’euros pendents.

Amb l’arribada de la pandèmia, el CEM la Bordeta ha perdut el 40 % dels abonats i, malgrat que han reduït el personal i han ajustat la despesa, no han pogut mantenir-se al dia amb les quotes bancàries. Aquesta situació límit va obligar la federació d’entitats a demanar ajuda a l’Ajuntament fa uns mesos, ja que el Secretariat estava en risc d’entrar en concurs de creditors. Segons la gerent del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Neus Anglès, “entrar en concurs de creditors hauria afectat no només el poliesportiu sinó el NIF de l’entitat i, per tant, tot el Secretariat”.

Gran suport social per salvar el Secretariat

Les entitats que formen part del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta van iniciar al maig una campanya via xarxes socials per demanar el suport que assegurés la viabilitat del projecte. La federació d’entitats aplega 320 entitats de caire social, cultural, esportiu i de foment de la llengua. En total, calculen que la meitat de la població de Sants, Hostafrancs i la Bordeta està vinculada o participa d’alguna manera en la federació d’entitats.