Amb més de 300 entitats, el Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta és una federació d'associacions pràcticament única a la ciutat. Va néixer fa 40 anys fruit de la defensa de la llengua catalana. Lluïsa Erill, presidenta Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta “Va néixer com a Secretariat local del congrés de cultura catalana. Sempre diem que va néixer dels divuit regidors del no al català de Barcelona. Els diners que donaven van començar a fer cursos aquí i vam ser el Secretariat local de cultura catalana” Però aquesta no ha estat l'única lluita del Secretariat. També han donat suport a reivindicacions veïnals com ara la recuperació de les Cotxeres de Sants, l'antiga fàbrica del Vapor Vell o Can Batlló. Ara, en reconeixement de la tasca que han fet als barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, l'Ajuntament els ha atorgat la Medalla d'Honor de la Ciutat. Lluïsa Erill, presidenta Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta “Ens va fer molta il·lusió quan ens ho van dir. 40 anys no es fan cada dia. Ens va fer molta il·lusió i estem molt satisfets. Pensem que és un reconeixement a la tasca que hem fet durant aquests 40 anys i pensem seguir fent durant molts més anys” Precisament de cara al futur, la presidenta de la federació espera que el Secretariat segueixi donant suport al món associatiu en un país on no s'hagin de reivindicar contínuament la llengua i la cultura catalanes.

El Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta té els orígens en el Secretariat Local del Congrés de Cultura Catalana, creat el 1976. En aquell moment, l’objectiu de les entitats que en formaven part era defensar la llengua catalana. Però aquesta no ha estat l’única lluita de la federació. També ha donat suport a reivindicacions veïnals com ara la recuperació de les Cotxeres de Sants per convertir-les en un centre cívic, la transformació de l’antiga fàbrica del Vapor Vell en biblioteca o la recuperació de Can Batlló.

Aglutina 310 associacions 

Any rere any el secretariat ha anat creixent, fruit del gran moviment associatiu dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Tant és així, que actualment la federació aglutina 310 associacions veïnals, comercials, culturals, educatives, religioses, de gent gran o de defensa dels drets cívics i socials.

A proposta del districte de Sants-Montjuïc, l’Ajuntament ha atorgat una de les 25 Medalles d’Honor de la Ciutat al secretariat en reconeixement de la tasca com a vertebradora de la vida associativa dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta durant 40 anys.