Fer-se un test d’antígens abans dels àpats de Nadal no serà suficient. Si fem trobades en dies consecutius seria convenient fer-se una prova després de cada reunió. Ho ha dit el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, en una entrevista al programa ‘Via 15‘. “Si anem a reunions o àpats en dies consecutius és convenient fer-se cada dia un test, no val un per a totes les festes de Nadal“, avisa.

La prova d’automostra, que es pot adquirir a les farmàcies sense recepta mèdica, permet saber amb una fiabilitat alta si la persona té el coronavirus. “Si el test d’antígens se’l fa la persona immediatament després d’anar a la reunió és vàlid“. Almirante alerta, però, que no podem “deixar tota la responsabilitat al test”, perquè en una fase molt primerenca de la infecció pot donar negatiu per la poca càrrega viral.

És aconsellable evitar les trobades

El cap de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron demana reduir i, fins i tot, renunciar a les trobades durant aquestes festes. “Si poguéssim evitar les trobades seria aconsellable, perquè la progressió de la malaltia és constant”, alerta. Com més àpats es facin i com més persones hi hagi en cadascun, el risc de contagi augmenta de forma considerable.

Si no es poden evitar les trobades de Nadal, Benito Almirante demana extremar al màxim les precaucions: “Que no hi hagi gaires persones, que no sigui de durada gaire llarga, que es faci en espais ventilats i que totes les persones que hi assisteixin estiguin vacunades“, especifica.

Sobre si el govern imposarà més restriccions, Almirante ha explicat que és complex i que, en cas d’aplicar-les, caldria avisar amb temps la població. En tot cas, ha dit, es tracta d’una decisió que haurà de prendre durant els propers dies el Departament de Salut.