L’espera per l’arribada dels tests PCR s’ha fet massa llarga a les residències. Per això alguns centres privats han optat per tirar pel dret: han contactat amb els laboratoris per fer passar les proves als seus avis. És el cas del geriàtric Olivaret, a la Dreta de L’Eixample, que va acceptar l’oferta d’un laboratori després de comptabilitzar dos morts al centre. També en una residència de Corbera de Llobregat han optat per aquesta opció. Aquest dilluns un equip va prendre mostres dels seus 49 residents i dimecres ja van tenir els resultats: quatre avis asimptomàtics van donar positiu.

“Nosaltres per la pública tenim els tests el dia 20 d’abril i ens hem volgut avançar“, explica la directora d’aquest centre, que no vol ser identificada. Les famílies s’han fet càrrec del cost de les PCR, menys en dos casos en què aquesta residència de Corbera n’ha assumit el pagament de 140 €. Betevé ha pogut parlar amb altres geriàtrics i també amb familiars que confirmen que aquesta ha estat una opció a la qual han recorregut en les darreres setmanes nombrosos centres privats. És el cas, per exemple, d’un altre centre del Baix Llobregat que va decidir assumir els 6.000 € que els va costar fer test als seus residents i treballadors, 55 persones en total.

Inversions de fins als 8.000 €

L’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència de Catalunya ha detectat aquesta pràctica i comptabilitza geriàtrics en què la inversió en test ha arribat als 8.000 €. Una enquesta interna d’aquesta patronal de residències xifra en 866 € els diners que, de mitjana, s’ha gastat cada centre en proves diagnòstiques de coronavirus.

Segons Cinta Pascual, presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, les residències “s’han hagut de buscar la vida davant una situació desesperant” i assumeix que els centres han pagat preus inflats als laboratoris per als tests. Tot i això, considera que no ha estat una pràctica generalitzada.

Al límit de la llei

Les proves s’han fet al límit del decret del Govern espanyol de dimarts passat, que obliga a posar a disposició de l’autoritat pública el material dels laboratoris privats per lluitar contra la covid-19, però sense tenir en compte els nombrosos advertiments que ha fet la Generalitat fins ara.