L’any passat no va poder ser a causa de la pandèmia, però l’Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat la celebració dels Tres Tombs a Sant Andreu per al proper diumenge, 16 de gener. Les desfilades en honor a Sant Antoni Abat, patró dels animals, els pagesos i els traginers començaran a partir de les 11.30 h i, com a tots els actes públics, s’hauran de respectar les mesures de prevenció de la covid-19.

Una tradició molt arrelada a Sant Andreu

Els Tres Tombs se celebren des de fa més d’un segle a Sant Andreu. Es tracta d’una tradició molt arrelada, lligada al passat rural d’aquest barri. La d’enguany serà oficialment l’edició 94 de la festa organitzada com a tal, en un marc urbà, dos anys després de la número 93 i l’esclat de la pandèmia.

El diumenge més proper al 17 de gener, data en què va morir Sant Antoni Abat, carrosses de cavalls desfilen pels carrers de Sant Andreu. Un dels punts més importants del circuit és la plaça d’Orfila, on davant l’església reben la benedicció de Sant Antoni els gossos, gats, ocells i altres animals domèstics del veïnat.

Sant Andreu comparteix aquesta tradició amb el barri de Sant Antoni, del qual encara no s’ha revelat si celebrarà la festa enguany, després de l’anul·lació del 2021.