Els Tres Tombs és una festivitat dedicada a Sant Antoni Abat, patró dels animals i dels traginers, que està molt arrelada al barri de Sant Andreu des de temps immemorials.

A Can Fontanet, un antic estable de cavalls del recinte de la Fabra i Coats, hi ha el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu, la tradició més antiga del barri.

Tres voltes i benedicció

Encara que el dia de Sant Antoni Abat és el 17 de gener, a Sant Andreu se celebra la diada dels Tres Toms el diumenge anterior.

La celebració dels Tres Tombs consisteix a fer tres voltes amb l’animal davant el mossèn, per rebre la benedicció a la segona. Aquesta celebració ha passat de festa patronal —cal recordar que Sant Antoni és patró dels animals i dels oficis que hi estan relacionats— a festa tradicional.

Al llarg dels segles XIX i XX, Sant Andreu va deixar de ser una vila agrícola per esdevenir un centre industrial. Va mantenir, però, diverses activitats relacionades amb el món del cavall: tractants, graners, basters o ferrers. A partir d’aquesta nova realitat, es van fer una festa dels Tres Tombs a mida, una festa basada en la presència d’una gran quantitat de persones i no pas en la fastuositat.

Festa gran a Sant Andreu

La celebració dels Tres Toms a Sant Andreu ha passat per tres etapes. La primera, fins als anys 70; la segona, dels 70 als 90, i la tercera, dels 90 a l’actualitat. Al principi, els propietaris dels animals, cavalls sobretot, els guarnien juntament amb els carros i sortien a fer una volta. Més tard, van ser les entitats les que es van encarregar d’organitzar la celebració. Però sempre s’ha mantingut l’essència de la festa, la benedicció del cavall i altres bèsties per la seva ajuda en el progrés de la humanitat.

A Sant Andreu, els Tres Toms és un dia de festa gran i els veïns i veïnes surten al carrer per celebrar-lo i per trobar-se.

La casa de la bomba de Sant Andreu

Al la cantonada del carrer Gran de Sant Andreu amb Sócrates es troba la coneguda popularment com la casa de la bomba. L’historiador Pau Vinyes i Roig ens explica com el 1843 va haver-hi una revolta progressista contra el govern del general Espartero.

Va passar aquí