residència gent gran
Foto: ACN

En dues setmanes s’ha multiplicat per tres el nombre de treballadors afectats per covid als centres residencials de Catalunya. El 22 de desembre del 2021 la xifra de professionals de residències afectats era de 393. El 29 de desembre la dada va passar a 777. La mateixa xifra, a data 5 de gener, se situa, segons el Departament de Salut, en 1.319 treballadors. En els darrers 15 dies han donat positiu fins a 1.676 professionals d’aquests centres assistencials.

Pel que fa als residents, un total de 288 centres residencials tenen ara com ara un cas actiu de covid-19 i un total de 929 persones residents són casos positius confirmats. Aquestes dades van en la mateixa línia de les que ja havia avançat a betevé la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR). Al llarg de la setmana del 26 de desembre hi va haver quatre defuncions per covid-19, mentre que hi ha hagut 68 ingressos hospitalaris de persones residents.

La patronal de les residències lamenta la “tensió extrema” que genera la situació

Cinta Pascual, presidenta de la patronal de les residències ACRA, assegura a betevé que s’esperaven aquesta situació, perquè el protocol amb què han treballat els centres residencials aquest Nadal era obert i permetia que tant avis com treballadors poguessin fer dinars de Nadal i relacionar-se.

Puntualitza que les dades a les residències són molt millors que les de la resta de la societat i que la malaltia està resultant més lleu entre els residents, perquè la tercera dosi s’ha notat. Això sí, lamenta que aquesta situació genera una “tensió extrema, esgotament i tensió” perquè tenen moltes baixes entre els professionals i “plou sobre mullat perquè ens falten mans”.

Demana també que els cribratges que es fan per classificar les unitats residencials en verd, groc o vermell es facin als 0, als quatre i als set dies en comptes dels 14 dies com fins ara. Aquest tercer cribratge, el resultat del qual es coneix dos dies més tard, dificulta molt el dia a dia de les residències, segons Pascual.