vacuna AstraZeneca

L’Agència Espanyola de Medicaments investiga la mort d’una persona que s’havia vacunat amb AstraZeneca i que va tenir un ictus isquèmic amb transformació hemorràgica, segons ha informat el Ministeri de Sanitat. Alguns mitjans apunten que la persona que ha perdut la vida és una professora de Marbella de 43 anys.

Tres casos d’esdeveniments trombòtics

Sanitat també estudia el cas d’una altra persona amb una trombosi venosa abdominal després d’haver rebut la primera dosi del vaccí. Aquests dos casos de possible reacció adversa a la vacuna es van registrar dimarts, i se sumen a un tercer que es va comunicar dilluns, també relacionat amb un esdeveniment trombòtic.

Sanitat recorda que es tracta de tres casos que s’estan investigant en un context de 975.661 persones vacunades amb AstraZeneca a l’estat. El govern ha suspès l’administració del vaccí durant 15 dies en espera que l’Agència Europea de Medicaments es pronunciï sobre si existeix relació entre els casos de trombosi i la vacuna.

“S’està fent una investigació exhaustiva”

En un comunicat, Sanitat recalca que aquests tres casos d’esdeveniments trombòtics són infreqüents, però que es poden donar a la població en general. En els tres casos es dona la particularitat que les trombosis s’han associat a una disminució del nombre de plaquetes a la sang. El ministeri recorda que l’Agència Espanyola de Medicaments està “recollint informació i duent a terme una investigació exhaustiva” per saber si, a banda d’haver-hi una relació temporal amb l’administració de la vacuna, hi ha una possible relació causal. És a dir, si hi ha factors que puguin predisposar a l’aparició d’aquest tipus de trombosis i poder limitar, així, l’ús del vaccí quan hi hagi aquest factor de risc.

Vergés: “El nostre missatge és de tranquil·litat”

Davant del neguit generat amb aquesta situació, la consellera de Salut, Alba Vergés, remarca que “el sistema de farmacovigilància funciona“. “El nostre missatge és de tranquil·litat”, ha assegurat. La consellera ha dit que, ara per ara, el benefici d’administrar el vaccí és més gran que el risc. De qualsevol manera, ha assegurat que Salut acabarà responent “a allò que determinin les agències reguladores”.