dos excursionistes al llac de Colomers

El Consell Interterritorial de Salut ha ratificat aquest dimecres el paquet de restriccions acordat entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes entre el 26 de març i el 9 d’abril, amb motiu de la Setmana Santa. Tal com ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolia Darias, per aquest període festiu es decretarà el confinament perimetral de les comunitats autònomes (excepte Balears i Canàries) i es prohibiran les trobades en espais privats tancats entre persones no convivents. A més, el toc de queda començarà com a molt tard a les 23 h a tota Espanya, si bé a Catalunya entrarà en vigor a partir de les 22 h com fins ara, segons fonts de Salut.

La setmana passada, el ministeri ja va pactar amb les comunitats autònomes que aquestes tancarien el perímetre durant els dies de festa per impedir que es pugui viatjar entre autonomies. També es va acordar que no se celebraran esdeveniments que impliquin aglomeracions o concentracions, com podrien ser les processons de Setmana Santa.

Sense reunions entre no convivents a casa

L’altra gran novetat anunciada per Sanitat és que les trobades en espais tancats es limitaran només a persones convivents. Això vol dir que no es podrà anar a casa d’una altra persona si no es viu sota el mateix sostre que aquesta.

A més, la limitació de les trobades en espais públics tancats a quatre persones suposa també un canvi a Catalunya, ja que aquí, des que va acabar l’estat d’alarma, es permeten reunions de fins a sis individus, tant en espais públics com privats (amb l’excepció de bars i restaurants). El govern català tenia previst mantenir-ho així, però finalment haurà d’adaptar-se a la decisió acordada al Consell i rebaixar la limitació a quatre persones com a màxim. En canvi, en espais públics oberts es fixa la limitació de sis persones com a màxim.

Per això, en aquest punt, el govern de la Generalitat de Catalunya en funcions s’ha mostrat disconforme i s’ha abstingut en la ratificació de les restriccions. Alhora, Salut lamenta que el Govern espanyol actuï per Setmana Santa i “es renti les mans la resta de l’any“.